Горње језеро

Из Википедије, слободне енциклопедије
Горње језеро

Lake Superior at Neys Provincial Park Ontario.jpg

Lake Superior NASA.jpg

Подаци
Положај: Канада (Онтарио)
САД (Минесота, Висконсин, Мичиген)
Површина 25.744 km²
дужина: 563 километра
ширина: 257 километара
максимална дубина: 406 метара
Притоке: Сент Луис, Вајт,
Каминистикија
Отоке: Сент Мериз (ка језеру Хјурон)
Надморска висина: 174 метра
Већи градови на језеру: Далут (САД)
Тандер Беј (Канада)

Горње језеро (енгл. Lake Superior) је са 25.744 km² највеће међу Великим језерима у Северној Америци на граници САД и Канаде.

Језеро деле америчке савезне државе Мичиген, Висконсин и Минесота, и канадска провинција Онтарио.

Највеће острво у језеру је острво Ројал. Уз обалу језера постоје 2 национална парка и више заштићених резервата природе.

Горње језеро је познато по ниској температури воде која је у просеку 2-5 степени. Запремина језера је 12.100 km³, и по томе оно садржи више воде него сва остала Велика језера заједно. Једина слатководна језера која садрже више воде су Бајкал и Тангањика. Горње језеро има најбољи квалитет вода од свих Великих језера, јер уз његову обалу не постоји значајна индустрија.

У језеро се улива више од 200 притока. Највеће међу њима су реке Сент Луис, Вајт и Каминистикија. Језеро истиче у језеро Хјурон кроз реку Сент Мериз. Разлика у нивоима ова два језера је 8 метара. Каскадни водопади реке Сент Мериз данас су регулисани бранама, каналима и преводницама.

У језику локалних индијанаца, племена Чипива, језеро се назива Гичигами („велика вода“). Француски истраживачи из 17. века, који су открили ово језеро, дали су му данашње име (le lac supérieur).

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Горње језеро


Координате: 47° 46' сгш, 87° 22' згд