Тангањика

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Тангањике (19611964)

Тангањика (свах. Tanganyika), од 1962. до 1964. Република Тангањика (свах. Republiek van Tanganyika) је била суверена држава на простору бивше њемачке источне Африке. Налазила се између Индијског океана и афричких Великих језераВикторијиног, Малави и Тангањика језера, по којем је добила име. Добила је независност од Уједињеног Краљевства као крунска земља Комонвелта 9. децембра 1961. године, када је постала република и чланица Комонвелта нација тачно годину дана касније, 9. децембра 1962. године. Придружила се НР Занзибара и Пемба, 26. априла 1964. године, и формарила Уједињену Републику Тангањика и Занзибар, нову државу која ће касније добити име Уједињена Република Танзанија.

Историја[уреди | уреди извор]

Тангањика оригинално води поријекло од територије Тангањика, коју је Уједињено Краљевство добило на управу од Друштва народа 1922. године и трансформисана је у територију под старатељством ОУН-а послије Другог светског рата. Неки дијелови њемачке источне Африке су дати на старатељство Белгији, дијелови данашње Руанде и Бурундија.

Закон о независности Тангањике 1961. године трансформише територију под старатељвством ОУН-а у Крунску земљу Тангањика. Британски монарх Елизабета II је остала шеф државе и Тангањика је делила сувереност са осталим крунским земљама Комонвелта. Монарха је престављао гувернер-генерала Тангањике.

Тангањика је усвојила нови устав 1962. године када је одбацила монархију, а постала република у Комонвелту нација.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]