Градови хероји у СФРЈ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Орден народног хероја
Овај чланак је део чланка о Ордену народног хероја.

Град-херој је било почасно звање за градове у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији одликоване Орденом народног хероја, за заслуге његових становника током Народноослободилачке борбе. Ово звање уведено је по узору на градове-хероје (рус. Город-герой) у Савезу Совјетских Социјалистичких Република, који су одликовани Медаљом Златном звездом Хероја Совјетског Савеза, за заслуге током Великог отаџбинског рата.

За први град-херој проглашена је Љубљана, 7. маја 1970. године, поводом 25-годишњице ослобођења. Потом је одликован Дрвар, 21. маја 1974. године, поводом 30-годишњице немачког десанта. Истог дана у Дрвару је, Орденом народног хероја одликована и Трећа личка пролетерска ударна бригада, која је одиграла пресудну улогу у току десанта.

Исте године, за град-херој, проглашен је и Београд, главни град СФРЈ и СР Србије, поводом 30-годишњице ослобођења, 20. октобра.

Маја 1975. године, поводом 30-годишњице победе на фашистичком Немачком, за градове-хероје проглашени су још - Загреб, Нови Сад, Прилеп, Приштина и Цетиње.

Фото галерија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]