Грејс Хопер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Грејс Хопер
Grace Hopper.jpg
Датум рођења (1906-12-09) 9. децембар 1906.
Место рођења Њујорк
САД
Датум смрти 1. јануар 1992.(1992-01-01)(85 год.)
Место смрти Арлингтон
САД

Контраадмирал Грејс Мари Хопер (енгл. Grace Murray Hopper; 9. децембар 19061. јануар 1992.) је била амерички математичар и информатичар. Открила прву грешку (bug) на рачунару Марк I док је била добровољно у Америчкој ратној морнарици. Радила је на пројектовању првих асемблерских језика. Заслужна је за идеју да се код пише језиком који почива на природном језику, тј. енглеском. Програмски језик FLOW-MATIC је био први такав језик. Учествовала је у комитету за стварање првог пословног програмског језика COBOL (Common Business Oriented Language) на који су њене идеје из Flowmatic језика снажно утицале. Радила је у Америчкој морнарици, где је пензионисана у чину контраадмирала.

слика прве рачунарске грешке (bug)

Док је радила за Mark II рачунаром на универзитету Харвард, открила је ноћног мољца у релеју који је ометао рад рачунара. Она је извадила мољца и када су је питали шта ради, она је одговорила да дебагује (en. debug) систем. Додуше фразу рачунарски баг (bug) није она измислила него је допринела њеној популарности.

Оправдано је носила надимак „задивљујућа“ Грејс, а 1996. године, војни разарач Америчке морнарице, USS Hopper(DDG-70), по њој је добио име.

Три пута је добијала решење о пензионисању, али сваки пут би одбијала да напусти војску. Када је уз највиша признања и почасти, као најстарији официр америчке војске, коначно пензионисана, Грејс Мари Хопер је наставила да ради као виши саветник у Дигитал Еквипмент корпорацији.

Грејс Хопер и рачунар UNIVAC током 1960их

Ова посвећена научница, у развоју свог патента, пошла је од тезе да је могуће створити програмски језик који ће бити заснован на енглеском језику. Пре тога програмирање се вршило машинским кодовима, а COBOL је први програмски језик базиран на енглеском језику. Седамдесетих година, COBOL наилази на примену у читавим Оружаним снаgама Сједињених Држава.

Данас, највећи број најпопуларнијих компјутерских програма, укључујући и Windows, базирани су на проналаску „задивљујуће“ Грејс. У њену част, као израз захвалности, компанија Мајкрософт, основала је фонд из кога је до сада стипендирала више од 3000 надарених студената.

Међу колегама остаће упамћена по реченици: „Брод је најсигурнији у луци, али брод није направљен да би био у луци“.


Спољашње везе[уреди]