Деветка новчића (тарот карта)

С Википедије, слободне енциклопедије
Деветка новчића из Рајдер-Вејт тарот шпила

Деветка новчића је карта која се користи у картама латинске боје које укључују тарот шпилове. То је део онога што читачи тарот карата називају Мала Аркана и представља финансијски независног аристократу.

Тарот карте се користе широм Европе за играње тарот карташких игара.[1]

У земљама енглеског говорног подручја, где су игре углавном непознате, тарот карте су се почеле користити првенствено у сврхе прорицања.[2]

Симболика Рајдер-Вејта[уреди | уреди извор]

Жена је окружена обиљем винове лозе на великом имању, што највероватније представља добар материјални статус. Њено узвишено држање је аристократско и можда одражава буржоаску личност.

Израз њеног лица је неутралан. Ова недокучивост може се тумачити позитивно или негативно. С једне стране, она прихвата обиље; с друге стране, не показује никакав ентузијазам. У Рајдер-Вејту, ово може да сведочи о њеном снажном перфекционистичком понашању и потешкоћама у проналажењу задовољства.

Њен огртач је украшен цвећем, што може да сведочи о префињености њених чула. Соко са капуљачом лежи на њеној руци, поново указујући на њено аристократско васпитање и самозадовољно незнање о свету иза њене баште. Млади пуж, означен плавом шкољком, прелази њен пут. Она није свесна његове потенцијално фаталне близине.

Уобичајено тумачење[уреди | уреди извор]

Деветка новчића или Девет пентакла је карта када усправно значи имати финансијску независност, имати самопоуздање у личним активностима, способност да се почастите луксузом, бити на стабилном финансијском платоу и стабилној сигурности.

Обрнута, карта значи више трошкова, зависност од ваших финансија или других, осећај усамљености у својим личним активностима, финансијска неадекватност, осећај да имате све што новац може да купи, али да се и даље осећате емоционално и духовно осиромашеним. Савет карте је да погледате у корен својих постојећих проблема, да погледате и усредсредите се на оно што ће учинити да се осећате потпуно и безбедно, а да учите и развијате се успут.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dummett, Michael (1980). The Game of Tarot. Gerald Duckworth and Company Ltd. ISBN 0-7156-1014-7. 
  2. ^ Dummett, Michael (1980). The Game of Tarot. Gerald Duckworth and Company Ltd. ISBN 0-7156-1014-7. 
  3. ^ „Home”. tarotfortheinsomnia.com. Архивирано из оригинала 18. 12. 2014. г. Приступљено 17. 07. 2023.