Точак среће (тарот карта)

С Википедије, слободне енциклопедије
Точак среће (X) из Рајдер-Вејт тарот шпила

Точак среће (X) је једна од 78 карата у шпилу тарота и десети је адут или карта Велике Аркане у већини тарот шпилова. Користи се у игрању игара као и у прорицању.

Опис[уреди | уреди извор]

Карта на слици је карта Точак среће из Рајдер-Вејт тарот шпила. А. Е Вејт је био кључна личност у развоју тарота у складу са херметичким магијско-религиозним системом који се такође развијао у то време,[1] и овај шпил, као и данас у општој употреби, такође чини основу за низ других модерних тарот шпилова.[2]

Према Вејтовој књизи Сликовни кључ тарота из 1910. године, карта Точак среће носи неколико гатачких асоцијација: [3]

10. ТОЧАК СРЕЋЕ—Судбина, богатство, успех, уздизање, срећа, срећа. Обрнуто: повећање, обиље, сувишност.

Точак среће био је уобичајен алегоријски симбол у европској иконографији. Четири приказане фигуре се или пењу, налазе се на врху, или падају, или на дну окретног точка којим председава персонификована Фортуна .

Точак није увек приказан исписан било каквим словима. Тамо где је то случај, слова T-A-R-O (у смеру казаљке на сату) или T-O-R-A (у супротном смеру од казаљке на сату) често се могу наћи поред четири крака, што се такође може тумачити као R-O-T-A, латинска реч која значи „точак“. У неким шпиловима, као што је Вејт, точак је такође исписан додатним алхемијским симболима који представљају четири елемента: Земљу, Ваздух, Ватру и Воду (за које се такође каже да су представљени у целом тароту са четири „одела“ Пентаграми или Дискови, Штапови, Мачеви и Пехари.[4] Ови амблеми се такође могу видети на Маговом столу на карти Маг (I).

На приказаној Вејтовој карти, иако не нужно на другим, такође се налазе четири крилата створења у угловима карте, која представљају симболе четири јеванђелиста (Лав, Во, Човек и Орао). Ова четири јеванђелиста су такође представљена са четири фиксна астролошка знака: Бик, Лав, Шкорпија и Водолија. Поред тога, види се и представа бога Анубиса како се уздиже са точком на десној страни, док се змијолики Тифон спушта са леве стране. На точку, наизменично са словима T-A-R-O, налазе се хебрејска слова י-ה-ו-ה, која се обично транслитерују као ЈХВХ (Јахве - хебрејски за Бога).

Тумачење[уреди | уреди извор]

Уобичајени аспект већине тумачења ове карте у оквиру читања је увођење елемента промене у живот Упитивача, као што је промена положаја места, стања или среће: као на пример богати постаје сиромашан, или сиромашни постаје богат.[5][6][7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Drury, Neville: The History of Magic in the Modern Age, Constable, 2000
  2. ^ Douglas, Alfred: The Tarot, Gollancz, 1972
  3. ^ Waite, Arthur Edward, (2005). The pictorial key to the tarot. Mineola, NY: Dover Publications. ISBN 0-486-44255-1. OCLC 57549699. 
  4. ^ A. E. Waite's 1910 Pictorial Key to the Tarot
  5. ^ Douglas, op cit
  6. ^ Reed, Ellen Cannon: The Witches Tarot, Llewellyn, 1989
  7. ^ Wood, Robin:The Robin Wood Tarot, Robin Wood Publishing, 1998