Умереност (тарот карта)

С Википедије, слободне енциклопедије
Умереност (XIV) из Рajder-Вejt тарот шпила

Умереност (XIV) је једна од 22 карте великих аркана у шпилу тарота. Обично је означен бројем 14. На њој је приказана фигура која представља врлину Умереност. Заједно са Правдом и Снагом, то је једна од три врлине којима се додељују карте у традиционалном тароту.[1] Користи се и у игрању игара и у прорицању.

Умереност скоро увек приказује фигуру која прелива течност из једне шоље у другу. Ова фигура се обично помиње као врлина Умереност или као анђео, мада постоји и неколико других тумачења. Конкретно, Пол Хјусон сугерише да је фигура некада представљала Ганимеда, који је служио као пехар Зевсу.[2] Мада је могуће да би фигура могла бити и богиња Ириса или арханђел Михаило.[3] Прво од ових тумачења поткрепљује дуга која се често додаје изнад њене главе и чињеница да су цвеће приказано у верзији карте на тароту Рајдер-Вејт перунике.[4]

Опис[уреди | уреди извор]

Умереност ( итал. La Temperanza) појављује се у најстаријим италијанским шпиловама где је означена бројем VI или VII. У Марсејском Тароту и у већини савремених шпилова карта је означена бројем XIV. У Тхотх тароту и шпилови на које утиче, ова карта се зове Уметност, а не Умереност. [5]

Жена која меша воду у вино била је стандардна алегорија Умерености у европској иконографији. Ова статуа је део гроба Петра из Вероне .

Умереност је скоро увек приказана као особа која сипа течност из једне посуде у другу. Историјски гледано, ово је био стандардни симбол врлине умерености, једне од кардиналних врлина, која представља разблаживање вина водом. У многим шпиловима, особа је крилати анђео, обично женски или андроген, и стоји једном ногом на води, а једном ногом на копну.

На крају путање у доњем левом делу карте налази се круна која показује постизање циља, односно савладавање истог.[6]

На слици Рајдер-Вејт илустратора Памеле Колман Смит (приказаној на овој страници) хебрејски тетраграматон се налази на анђеловим грудима изнад квадрата и троугла. У изведеним тарот шпиловима ово обично није укључено.

Према књизи А. Е. Вејт из 1910. године Сликовни кључ тарота, [7] карта Умереност је повезана са:

14. УМЕРЕНОСТ. --Економичност, умереност, штедљивост, управљање, смештај. Обрнуто: ствари повезане са црквама, религијама, сектама, свештенством, понекад чак и свештеником који ће се венчати са Упитивачем; такође нејединство, несрећне комбинације, супротстављени интереси.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Place, Robert (2005). the Tarot: History, Symbolism, and Divination (1st изд.). New York, New York: the Penguin Group. ISBN 1-58542-349-1. 
  2. ^ Huson, Paul (2004). Mystical origins of the tarot: From ancient roots to modern usage. Rochester, Vt: Destiny Books. ISBN 978-0-89281-190-8. 
  3. ^ Place, Robert (2005). the Tarot: History, Symbolism, and Divination (1st изд.). New York, New York: the Penguin Group. ISBN 1-58542-349-1. 
  4. ^ O'Neill, R.V. (1986). Tarot Symbolism (1st изд.). Fairway Press. 
  5. ^ Scribes, Joanne Sacred. „TAROT - The Royal Road: 14 TEMPERANCE XIV”. TAROT - The Royal Road. Приступљено 2015-09-16. 
  6. ^ Gray, Eden. "Complete Guide to the Tarot." 1970. Crown Publishers, New York, NY.
  7. ^ Waite, Arthur Edward, (2005). The pictorial key to the tarot. Mineola, NY: Dover Publications. ISBN 0-486-44255-1. OCLC 57549699.