Цар (тарот карта)

С Википедије, слободне енциклопедије
Цар (IV) у тарот шпилу Рајдер-Вејт

Цар (IV) је четврти адут или карта Велике Аркане у традиционалним тарот шпиловима. Користи се приликом играња игара као и у прорицању.

Опис[уреди | уреди извор]

Цар седи на трону украшеном овном, симболом Марса. На његовом огртачу се види још једна овнујска глава. Његова дуга бела брада носи симбол „мудрости”.[1] У десној руци држи скиптар Анк, а у левој глобус, симбол доминације. Цар седи на врху оштре, неплодне планине, знак „стерилности прописа и непопустљиве моћи“.[2] Он симболизује врх секуларне хијерархије, крајњи мушки его. Цар је апсолутни владар света.

Историја[уреди | уреди извор]

Суштинске особине дизајна карте Цар су се веома мало промениле кроз векове. Цар је понекад био ухваћен у цензури која је била постављена на Папиницу (Висока свештеница) и Папу ( Јерофант), као када су болоњски творци карата заменили папу (високу свештеницу), папу (јерофанта), царицу и цара са четири Мавра или Турка. У Минчијату, првом од два цара је додељен број III због уклањања папинице (високе свештенице) из шпила.

Тумачење[уреди | уреди извор]

Према књизи А. Е. Вејта из 1910. Сликовни кључ тарота, карта цара носи неколико гатачких асоцијација:

4. ЦАР. --Стабилност, моћ, заштита, логика, реализација; велика личност; помоћ, разум, уверење такође ауторитет и воља. Обратно: добронамерност, саосећање, кредит; такође збуњеност непријатеља, опструкција, незрелост.

У астрологији, Цар је повезан са планетом Марс и зодијачки знак Ован или планетом Сатурн и Јарац.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Emperor Tarot Card”. www.keen.com. Приступљено 2017-02-16. 
  2. ^ Gray, E. (1960). The tarot revealed: A modern guide to reading the tarot cards. New York, N.Y.: Bell Publishing Company.
  3. ^ „The Emperor Tarot Card”. askAstrology.