Правда (тарот карта)

С Википедије, слободне енциклопедије
Правда (XI) из Рајдер-Вејт тарот шпила

Правда (XI) је тарот карта Велике Аркане, означена бројем VIII или XI, у зависности од шпила. Ова карта се користи у игрању игара као и у прорицању.

Опис[уреди | уреди извор]

Карта Правда се појављује као део тарот шпила још у раном тароту, као што је тарот из Марсеја. То је део Велике Аркане тарота и обично прати Кочију, као карту VIII, иако се неки шпилови разликују од овог редоследа. Правда као врлина прати две друге кардиналне врлине у Великој Аркани: умереност и снагу.

Фигура на карти у левој руци држи вагу направљену од злата, што симболизује уравнотежену одлуку.[1]

Тумачење[уреди | уреди извор]

Према књизи А. Е. Вејта из 1910. године Сликовни кључ тарота, карта Правда носи неколико прорицатељских асоцијација:[2]

11. ПРАВДА. —Правичност, исправност, поштење, извршна власт; тријумф заслужне стране закона. Обрнуто: Закон у свим његовим одељењима, правне компликације, нетрпељивост, пристрасност, претерана строгост.

У астрологији, карта правде је повезана са планетом Венером и хороскопским знаком Вага. [3]

Нумерација[уреди | уреди извор]

Фолио 32 рукописа шифре, који сугерише прекидач за нумерисање за картице Снага и Правда

Правда је традиционално осма карта, а Снага једанаеста, али је утицајни шпил Рајдер–Вејт–Смит променио положај ове две карте како би се боље уклопиле у астролошке кореспонденције које је развио Херметички ред Златне зоре, под која је осма карта повезана са Лавом а једанаеста са Вагом. Ова промена је првобитно предложена у мистериозним рукописима шифрарника који су чинили основу за учење Златне зоре о тароту и другим темама.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gray, Eden. "Complete Guide to the Tarot." 1970. Crown Publishers, New York, NY.
  2. ^ Waite, Arthur Edward (1979). The Pictorial Key to the Tarot. New York: Samuel Weiser. стр. 285. ISBN 0-87728-218-8. 
  3. ^ „Justice Tarot Card”. askAstrology. 
  4. ^ Decker, Ronald; Dummett, Michael (2019). A History of the Occult Tarot. London: Duckworth. стр. 82–84. ISBN 9780715645727.