Пустињак (тарот карта)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пустињак (IX) из тарот шпила Рајдер-Вејт илустровала Памела Колман Смит

Пустињак (IX) је девети адут или карта Велике Аркане у већини традиционалних тарот шпилова. Користи се у игрању игара као и у прорицању.

Опис[уреди | уреди извор]

Верзија картице Рајдер-Вејт приказује старца, који стоји на планинском врху, у једној руци носи штап, а у другој упаљени фењер са шестокраком звездом. У позадини је планински венац.

Према Едену Греју, његов фењер је светиљка истине, која служи да води незналице, његов патријархални штап му помаже да се креће уским стазама док тражи просветљење, а његов огртач представља облик дискреције.[1]

Тумачење[уреди | уреди извор]

Према књизи А. Е. Вејта из 1910. Сликовни кључ тарота, карта пустињака носи неколико прорицатељских асоцијација: [2]

9. ПУСТИЊАК. Разборитост, обазривост; такође и нарочито издаја, прикривање, подвала, корупција. Обратно: Прикривање, прерушавање, страх од политике, неразуман опрез.

Обично се сматра да картица означава аспекте лечења/опоравка, посебно оне које се дешавају током времена. У том погледу, Пустињак се понекад сматра зрелијом и мудријом верзијом Мага. Као такве, обе карте представљају астролошки знак Девице. Пустињак је „повлачење из догађаја и односа у интроспекцију и прикупљање снаге“. Тражење унутрашњег гласа или позивање на визију изнутра. Потреба за разумевањем и саветом, или мудра особа која ће понудити свеобухватно вођство. Карта личног искуства и промишљене умерености.

Примери[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gray, Eden. Complete Guide to the Tarot. 1970. Crown Publishers, New York. [недостаје ISBN][потребна страна]
  2. ^ Waite, Arthur Edward (1979). The Pictorial Key to the Tarot. New York: Samuel Weiser. стр. 284. ISBN 0-87728-218-8.