Димитрије Карамата

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Димитрије Карамата
Пуно имеДимитрије Караматов
Датум рођења1734.
Место рођењаКатраница
  Османско царство
Датум смрти1789.
Место смртиЗемун
  Хабзбуршка монархија

Димитрије Карамата (Караматов) (Катраница, око 1734Земун, 1789) је био српски трговац и родоначелник једне од најстаријих земунских породица.

Биографија[уреди]

Рођен је око 1734. године у месту Катраница код Кајлара, у Егејској Македонији. У Земун се доселио са браћом Анастасом и Филипом. Бавио се извозом свиња и као имућни трговац купио је 1772. године за 4.000 форинти једну од највећих и најлепших кућа у Земуну. У њој су приликом посете организоване поводом освајања Београда од Турака 1788. године, одсели престолонаследник Фрања и аустријски цар Јосиф II са својим ратним штабом. Кућу је украсио својим портретом и портретом своје жене, које је 1785. године урадио сликар Георгије Тенецки. Поред ове имао је још једну кућу, поседовао је 1776. године имање од 12,5 јутара оранице и ливаде. Заједно са осталим земунским трговцима подигао је 1785. године православну капелу у Еперјешу.

У Катраници се оженио Маријом, родом из Цариграда, из српске породице Грујић, и са њом је имао синове Атанасија, Александра, Јована и Теодора и ћерку Јулију.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Српски биографски речник: Одабране биографије, Матица српска, Нови Сад