Зграда штампарије Карамата у Земуну

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Ул. Главној 7
Кућа у Ул. Главној 7 у Земуну
Кућа у Ул. Главној 7 у Земуну
Кућа у Ул. Главној 7 у Земуну
Информације
Локација Србија Земун-Београд, Србија
Координате 44° 50′ 35″ N 20° 24′ 45″ E / 44.84306° С; 20.41250° И / 44.84306; 20.41250
Статус Споменик културе
Саграђена крај 18. почетак 19. века
Коришћење активна
Број спратова 1+поткровље
Компаније
Архитекта непознат
Управљање ALPHA BANK

Зграда штампарије Карамата се налази се у Земуну у улици Главна бр. 7. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је подигнута за пословно-стамбене намене и налази се на углу двеју улица Штросмајерове и Главне. У приземљу се налазио пословни простор а на спрату стамбени. Подигнута на прелазу 18. и 19. века, једна је од најстаријих сачуваних кућа главне трговачке улице Земуна. Обликована је у духу барока са елементима класицизма. Просторна композиција угаоне зграде одликује се једноставношћу у којој се источе карактеристичан стрми кров. Зидана је опеком у блату. Конструкције су јој делимично сводне, а делом архитравне. Поред архитектонских одлика који је стављају у ред најзначајнијих примерака грађанске архитектуре. Зграда има и амбијенталне вредности као угаони објекат који фиксира део регулације уличне мреже из 18. века.

Кућа је припадала чувеној породици Стефановић-Виловски. У њој је крајем 19. века била смештена штампарија Јове Карамате у којој су се штампала значајна књижевна дела националне културе. Једно време био је ту хотел „Европа“. После тога зграда је мењала намену, сада се у њој налази банка, у приземљу су шалтери а на спрату и мансарди канцеларије. У локалу са десне стране централног улаза налази се књижара.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]