Електропривреда Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
ЈП Електропривреда Србије
Јавно предузеће
Делатност Енергетика
Основано 1991.[1]
2005. садашњи облик
Седиште Београд,
 Србија
Руководиоци
Александар Обрадовић
в. д. генералног директора
Број запослених
33.851[2]
Веб-сајт www.eps.rs

Електропривреда Србије (скраћено ЕПС) је највећа енергетска компанија у Србији и друга највећа компанија у Србији после Нафтне индустрије Србије.

Инсталисана снага капацитета за производњу електричне енергије је 8.355 MW од којих се 5.171 MW производе у термоелектранама, 353 MW термоелектранама-топланама на природни гас и течна горива и 2.831 MW у хидроелектранама.

ЕПС је такође највећи произвођач лигнита у Србији који управља рударским басенима Колубара и Костолац и производи 37 милиона тона лигнита годишње.

Организација[уреди]

ЕПС чине привредна друшва за производњу електричне енергије и угља: ПД ТЕНТ (Обреновац), ПД Ђердап (Кладово), ПД Дринско-лимске ХЕ (Бајина Башта), ПД Панонске ТЕ-ТО (Нови Сад), ПД ТЕ-КО Костолац (Костолац)) и РБ Колубара (Лазаревац), као и дистрибуције: Електродистрибуција Београд, Електровојводина (Нови Сад), Електросрбија (Краљево), Електродистрибуција Југоисток (Ниш) и Електродистрибуција Центар (Крагујевац). Од. 1. јуна 1999. ЕПС не управља својим капацитетима на подручју Космета.

Електране[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ЕПС - Историја, Приступљено 31. 3. 2013.
  2. ЕПС - Основни подаци, Приступљено 31. 3. 2013.

Спољашње везе[уреди]