Пређи на садржај

Застава Таџичке ССР

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Таџичке ССР

Застава Таџичке ССР је усвојена 20. марта 1953. године одлуком владе Таџичке ССР. Ова застава је била у употреби до 25. новембра 1992. године, када је замењена данашњом заставом Таџикистана.

Застава је била црвене боје, а испод хоризонталне половине су се протезале бела и зелена трака. Бела трака била је симбол производње памука, темеља таџичке пољопривреде, а зелена остале пољопривредне производе. У горњем левом углу налазио се златни срп и чекић, а изнад њега петокрака црвена звезда.

Историјске заставе

[уреди | уреди извор]

Прва застава Таџичке ССР била је усвојена 23. фебруара 1929. године. Била је црвене боје са амблемом у горњем левом куту.

У октобру 1930. године Таџичка АССР је унапређена у конститутивну совјетску републику, након чега је у новом уставу 25. фебруара 1931. прихваћена нова, црвена застава са латиничним натписом имена државе на таџичком језику.

Нова застава усвојена је 4. јула 1935. године, када је таџичком натпису имена државе испод додано ћирилично име на руском језику.

Године 1937, изнад натписа је на заставу додан златни срп и чекић.

Током 1940-их, дизајн заставе је остао исти, осим што је таџички натпис више није био латинични, него ћирилични (РСС Тоҷикистон). Ова застава је била у употреби до 1953. године.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]