Зоран Панчић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зоран Панчић
Личне информације
Датум рођења: 25. септембар 1953.
Место рођења: Нови Сад
Држава рођења: СФР Југославија
Држављанство: Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије СФРЈ
Спортске информације
Спорт Веслање
Клуб: ВК Данубујис Нови Сад

Зоран Панчић (Нови Сад, 25. септембар 1953) је био веслачки репрезентативац СФР Југославије и члан ВК Данубијус из Новог Сада.

Највише се такмичио у дисциплини дубул скул (M2x) у којој је и постигао најзначајније резултате. Био је вишетруки првак Југославије и Балкана. У почетку је веслао у пару да Дарком Мајсторовићем који је био старији од њега 8 година. Заједно су учествовали на Светском првенствима 1975. у Нотингему где су заузели 10 место. Учествовали су и на Летњим олимпијским играма 1976. у Монтреалу где су били девети.

На Светском првенству 1978. у Хамилтону био је осми, а веслао је са Драганом Обрадовићем.

После промене партнера веслао је са својим вршњаком Милорадом Стануловим на Олимпијским играма 1980. и постигао највећи успех у каријери освојивши сребрну олимпијску медаљу. Четири године касније у Лос Анђелесу освојили су треће место и бронзану медаљу.

У међувремену је заједно са Стануловим, Гораном Нускреном и Душаном Јуршеом учествовао у трци четвераца скул (M4x) на Светском првенству 1981. у Минхену и био 11.

Године 1982. поново се враћа дубл скулу у пару са Миланом Арежином на Светском првенству у Луцерну где стижу само до 10 места.

Спољашње везе[уреди]