Зулу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зулу
ZuluWarriors.jpg
Зулу ратници, крај 19. вијека (са неким Европљанима у позадини)
Укупна популација
~ 12.090.000[1]
Региони са значајном популацијом
 Јужноафричка Република 10.659.309 — 11.449.000[1][2]
Језици
Зулу; многи говоре енглески језик или африканс.
Религија
хришћанство, анимизам

Зулу је афричка етничка група од око 10 659 309 људи који већином живе у Ква Зулу провинцији у Јужној Африци. Они су најбројнија етничка група у тој земљи. Њихов језик потиче од Банту језика. Под краљем Шаком су, у раном 19. вијеку, су од малог клана од 1500 људи освајањем и асимилацијом постали велика нација која заузима подручје између ријеке Тугела и ријеке Понгола. Они су највећим дијелом одговорни за Мфекане - катастрофалну присилну миграцију многих кланова који су насељавали околину Зулу земље. Познати су по својим сукобима са Африканерима и армијом Велике Британије у деветнаестом вијеку (Англо-Зулу рат из 1879. године у коме су Зулуи поразили британску армију у Исандлвана, 22. јануар.)

У данашње вријеме Зулуи су подијељени у урбане и руралне скупине.

Рурални Зулуи живе у селима, често без струје и текуће воде, у кућама направљеним од земљаних набоја или модернијих јефтиних материјала. Зулу аристократија још увијек има велику улогу у Зулу народу. Неки Зулуи живе продајући корпе и ђинђуве туристима и градским препродавцима. Неки се баве земљорадњом, а неки раде у оближњим градовима.

Сиромашнији урбани Зулуи живе у градовима који су настали као резултат апартхејда. Ипак, бројни Зулуи су данас припадници средње класе, који живе у предграђима и имају нормалне послове. Бројни Зулуи су успјешни у бизнису, а бројни су и у парламенту Јужне Африке.

На Зулу језику, Зулу значи „небо“.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 „The Zulu people group are reported in 7 countries”. Приступљено 24. 12. 2014. 
  2. International Marketing Council of South Africa (9. 07. 2003). „South Africa grows to 44.8 million”. southafrica.info. Приступљено 4. 03. 2005.  Спољашња веза у |publisher= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]