Иван Алексић

С Википедије, слободне енциклопедије
Портрет Ивана Алексића (1897), насликао његов брат Стеван Алексић

Иван Алексић (Арад, 16. октобар 1868Модош, 3. април 1938) био је српски свештеник и сликар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Иван Алексић потиче из познате сликарске породице. Деда му је Никола Алексић, отац Душан, а брат сликар Стеван. Иван је завршио богословију у Сремским Карловцима, а рукоположен је 1892. године. Служио је у Српском Светом Петру у Румунији, да би почетком 20. века прешао да служи у Модош (данашњи Јаша Томић) где је остао до краја живота. Иван је осликао иконостас цркве у Моноштору.[1] Бавио се и историјом уметности, те је објавио неколико радова из те области.

Говорио је српски, мађарски, немачки и румунски језик.[2]

Иван Алексић је сликао иконе и портрете, копирао старе мајсторе у Бечу, Будимпешти и Дрездену. Године 1894. насликао је иконостас у Банатском Брестовцу. Написао је биографије свог оца Душана Алексића и брата Стевана, као и чланак о модошкој цркви. Велики део писаног материјала уступио је Лази Богдановићу, писцу биографских података о српским сликарима, као и Иштвану Беркешију за његово дело о темишварским сликарима.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Srpska Pravoslavna Crkva u Rumuniji - Monostor”. www.rastko.rs. Приступљено 2023-01-10. 
  2. ^ Jovanov, Jasna (2008). Стеван Алексић (1876-1923). Novi Sad: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Matica srpska. стр. 24. 
  3. ^ Петровић,, В. (1927). Алексић, Иван. Загреб: С. Станојевић, Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, књ. I. стр. 44.