Илуминирани рукописи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мирослављево јеванђеље, средњовековни рукопис који се чува у Народном музеју Србије
Илуминације
Папирус Романце, фрагмент свитка из 2. века., има најстарије очуване илуминације. Национална библиотека, Париз.

Илуминирани рукописи и илуминација (живописи на рукописима средњег века, или живописани рукописи) су живописима украшени средњовековни рукописи. Слике у њима су рађене живим бојама а неки делови су украшавани и позлатом. Уметник који је радио илуминације звао се илуминатор или живописац. Најпре би аутор текста написао рукопис а затим би га слао илуминатору на коначну обраду.

За израду живописа употребљавале су се прозирне или мутне боје, а злато се наносило у листићима или у праху. У почетку коришћено злато боје бакра а нешто касније злато црвенкастог одсјаја.

У западној Европи рукописи су углавном писани на латинском језику. Већина илуминатора није знала да пише и била је неписмена па су аутори писали сва слова да илуминатори не би погрешили. Илуминатори су украшавали и почетна велика слова. Ова слова су се налазила на почетку књиге, на почетку страница или одељака. Боју је илуминатор себи сам припремао и наносио би је у неколико слојева због сенки. Најпре је бојио мотиве једне боје а затим приступао бојењу других делова другом бојом.

Илуминације имају своју давну историју и почетке још у Египту где су се свици украшавали сликама а среће се и у грчким и коптским књигама из 4. века п. н. е., међутим најзначајанији развој ће се десити у средњем веку. Иницијали у античким рукописима су били више или мање геометризовани мада се јављају и биљни мотиви. У средњем веку илуминисање је било спроведено и на рубовима страница. Будући да је писање и сликање рукописа живописима изискивало много времена – неретко и више година – велики број рукописа је остао неукрашен. У доба романике појављују се илуминације библије и црквених књига. Мирослављево јеванђеље из 12. века је најочуванији и најлепши примерак српског илуминираног црквеног рукописа. У 13. веку, у време готике и када се појављују прве књиге путописи, епике и образовна литература, многе од њих су биле украшаване илуминацијама. Радионице Арапа, Персијанаца, Турака и Индијаца који су гајили ислам у 15. веку и који су били врхунски илуминатори, створиле су илуминације са минијатурама у плавим тоновима и са златним украсима, које се сматрају међу најлепшим на свету.

На прелому 15. и 16. века када је многе књиге обележила ренесанса и када је откривена штампа, уметност илуминације постепено одумире.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. Чланак је делом или у потпуности из истоименог чланка чешке Википедије

Спољашње везе[уреди]