Имхотеп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Скулптура Имхотепа у Лувру

Имхотеп је био египатски бележник и архитекта. Живео је око 2650. п. н. е. у време Старог царства (2635—2155. п. н. е.) Његово име је пронађено на постољу скулптуре фараона Џосера из III династије, пронађене 1926. у Сакари. У то време је саградио најстарију пирамиду у Египту. Имхотеп је тако покренуо револуцију у архитектури.

Овај високи краљев службеник је први уметник чије је име остало забележено и највероватније је и први који се упустио у подизање камених грађевина. Имхотеп је управљао градњом Џосерове пирамиде, као и здањима која су је окруживала. Степенаста пирамида фараона Џосера (око 2667—2648. п. н. е.) је прва пирамида у Египту, и први споменик уопште саграђен од клесаног камена. Иако је у почетку била грађена као мастаба (арабизам који значи степеница или клупа) какве су до тада биле краљевске и племићке гробнице, њена величанственост показује велику моћ и престиж египатске монархије. Имхотеп ју је изградио тако што је направио шест трапезастих мастаба сложених једну на другу, чиме је добио облик степенасте пирамиде унутар пирамидског комплекса који је окружен високим зидом. Неки верују да је архитект то учинио да би се гробница видела преко зида који је окружује. Пирамида је средишње обележје погребног комплекса који личи на палату и првобитно је била обложена белим кречњаком.

Осим што је био прослављени египатски градитељ пирамида, био је и лекар, а владао је и највећом државом тога доба на свету. Имхотепа су Египћани славили као мудраца и две хиљаде година касније. Штавише, чак су га и у птолемејском добу поштовали под грчким именом Имутхес као бога медицине. Његове скулптуре из тога доба приказују мудрог писара који сједи са смотаним папирусом на длановима.

Имхотеп је једна од најважнијих личности из древне историје, човек кога су историчари назвали првим познатим генијем. Гробница овог великог мудраца још увек није пронађена.

Претпоставке о вези са библијским пророком Јосифом[уреди]

Поједини археолози и историографи поистовећују Имхотепа са библијским пророком Јосифом. Наиме, велики број чињеница везаних за животе једнога и другога се поклапају. Обојица нису краљевског порекла али су били изузетно блиски фараону. Обоје су цењени као велики мудраци, лекари, архитекте, градитељи. Обојица су живели 110 година. Градња првих пирамидалних грађевина се везује за обојицу, а није био редак случај у тим временима да јевреји припаднике свога народа низаивају јеврејским именом иако он званично носи египатко име. То је био случај код готово свих странаца који су радили у фараоновој администрацији.

Имхотеп у фикцији[уреди]

Имхотеп се 1932. године појављује као лик у класичном холивудском хорор-филму „Мумија“- где га је тумачио Борис Карлоф - као и његовом „Мумија“ из 1999. године, и његовом наставку „Повратак мумије“ из 2002. где га је тумачио Арнолд Восло.

Имхотеп се појављује и као лик у ТВ-серији „Старгате СГ-1“.

Спољашње везе[уреди]