Џосер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џосер

Џосерова статуа у Египатском музеју у Каиру
Џосерова статуа у Египатском музеју у Каиру


Период владавине 2668. п. н. е. - 2649. п. н. е.
Претходник Са-на-кхте
Наследник Секемкет
Супружник Хетефернебти
Династија Трећа династија
Хијероглифско име
D45
r
Y1
S12
Тронско име
G5
nTrrF32


Џосер (Нечерихет) написано хијероглифима
серех или Хорус име
G5
nTrrF32
Srxtail.jpg
Џосер написано хијероглифима
Hiero Ca1.png
D45
r
Y1
S12
Hiero Ca2.png

Нечерихет ЏосерТоринском канону познат као „Дср-ит“; Манетон га назива „Тосартос“) је, по многима, најпознатији фараон треће династије. Данас је Џосер познат, пре свега, по томе што је за њега Имхотеп изградио шестостепену пирамиду у Сакари.

Манетон тврди да је Џосер владао 29 година, док је по Торинском канону владао 19. Могуће је да је аутор Торинског канона рачунао двогодишње пописе стоке као године, тј. да је Џосер уствари владао 37 или 38 година. Велики број грађевина које су подигнуте за време његове владавине иде у прилог претпоставци да је Џосер владао бар 29 година.

Постакнути податком да је краљица Нимаетап, жена последњег краља друге династије, Хасехемвија, звана „мајка краљеве деце“, а касније, за време Џосера, „мајка краља Горњег и Доњег Египта“, неки научници тврде да је она уствари Џосерова мајка, а да је Хасехемви његов отац. У ком су односу били Џосер и његов наследник, Секемкет, није познато.

Џосерова је жена била Хетефернебти, a њихове су ћерке биле Инеткаес и Нђанкх-Хатор.

Џосерова пирамида у Сакари, Египат

Џосер је организовао неколико војних експедиција на Синајско полуострво, када је покорено локално становништво. Такође је слао експедиције које су за циљ имале прикупљање минерала као што су тиркиз или бакар. Могуће је да је Џосер установио јужну границу код 1. катаракте.

Око 2500 година после Џосерове смрти, за време владавине Птолемеја V Епифана, у области прве катаракте, свештеници локалног бога Хнума су истакли „Стелу глади“ и тврдили да она потиче из времена Џосера. Стела је била направљена за време Птолемејске династије и уствари је била фалсификат, али може послужити као сведочанство о томе колико је Џосер и даље био значајан у свести египћана.

Друге варијанте изговора имена Џосер су: Зосер, Дјосер, Зозер, Дср, Ђесер, Зосар, Ђесер, Хорус-Нечерихет.

Види још[уреди]

Литература.[уреди]

  • Ијан Шо. Оксфордска историја старог Египта. Клио (Clio), 2004. ISBN 86-7102-137-8

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Небка
Египатски фараон
Трећа династија

Наследник:
Секемкет