Пређи на садржај

Ирод Агрипа II

С Википедије, слободне енциклопедије
Агрипа II
Лични подаци
Датум рођења28/27.
Датум смрти100.
Место смртиРим,
Породица
РодитељиИрод Агрипа
Кипрос
ДинастијаИродијска династија
ПретходникИрод од Халкиса

Ирод Агрипа II (хебр. אגריפס; 27/28[1] – око 92. или 100[1][2]), званично назван Марко Јулије Агрипа или само Агрипа II, био је осми и уједно последњи владар Јудеје из Иродијске династије. Био је пети носилац титуле краља Јевреја, али је у пракси владао је као римски клијент. Агрипу су сахранили његови јеврејски поданици у 66. години живота, а подржао је римску страну у Првом римско-јеврејском рату.

Ирод Агрипа II био је син првог и познатијег, Ирода Агрипе. Био је брат Беренике, Маријаме и Друзиле (друге супруге римског прокуратора Антонија Феликса).[3] Образовао се на двору цара Клаудија, а када му је отац умро имао је само седамнаест година. Клаудије га је стога држао у Риму, а за прокуратора Римске провинције Јудеје поставио је Каспија Фадуса. Док је био у Риму, изразио је подршку Јеврејима Клаудију, а противио се Самарићанима, прокуратору провинције Јудеје и Вентидију Куманусу, који се у последње време сматра узроком немира тамо.[1]

Према Фотијеу, Ирод Агрипа II је умро, без потомака, у седамдесетој години живота, у трећој години владавине Трајана, то јест 100. године.[4] Савременим научним консензусом сматра се да је умро пре 93/94. године.[1] Био је последњи принц из Иродијске династије.

Породично стабло

[уреди | уреди извор]
 
 
 
 
 
 
Александар
 
Александра
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ирод Велики
 
Маријам I
с. 29.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Аристобулије
с. 7.
 
Береника
(ћерка Саломе
)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Маријам III
 
Ирод V
 
Иродијада
 
Ирод Агрипа
 
Аристобулије Мали
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ирод Агрипа II
 
Береника
 
Маријам
 
Друзила

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ а б в г Rajak, Tessa (1996), „Iulius Agrippa (2) II, Marcus”, Ур.: Hornblower, Simon, Oxford Classical Dictionary, Oxford: Oxford University Press 
  2. ^ Chisholm, Hugh, ур. (1911). „Agrippa, Herod, II.”. Encyclopædia Britannica (на језику: енглески). 1 (11 изд.). Cambridge University Press. стр. 425. 
  3. ^  Mason, Charles Peter (1870). „Agrippa, Herodes II”. Ур.: Смит, Вилијам. Речник грчких и римских биографија и митологија. 1. стр. 78. 
  4. ^ Photius cod. 33

Други извори

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]