Ија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ија и Зевс

Ија или Ио (грч. Ιώ []) је у грчкој митологији била ћерка Инаха, бога реке. Постала је љубавница Зевса и родила Епафа.

Зевс се заљубио у Ију и прилазио јој у облику облака. То је међутим приметила његова супруга Хера. Да би сакрио превару Зевс је претворио Ију у белу краву. Ипак, Хера је и то сазнала и захтевала је од Зевса да јој поклони краву. Зевс то није могао да одбије. Хера је наложила стооком гиганту Аргусу да чува краву, која је заправо била Ија.

Зевс је послао Хермеса к Аргусу, који га је успавао свирком своје свирале и одрубио му главу, тако да је Ија, и даље у облику краве, могла да побегне. Хера је брзо запазила ову варку и послала обада, која је све време гонила Ију (брујање ових мушица може цела стада да нагна у бекство).

Ија је у свом бекству прешла мореуз који је назван по њој Босфор, то јест кравин пролаз. Тамо је срела за стену окованог Прометеја који ју је тешио и говорио да ће се вратити у људски облик и постати прамајка највећег јунака, то јест Херакла.

Бежећи даље, Ија је прешла море које је по њој названо Јонско море те је стигла у Египат. Ту је молила богове да јој се смилују. Хера је на свесрдно мољење Зевса пристала и вратила Ио у људски облик, па су је Египћани обожавали као богињу. У Египту је родила Епафа и касније се венчала са египатским краљом Телегоном.

Спољашње везе[уреди]

Аргивска генеалогија у грчкој митологији
ИнахМелија
ЗевсИјаФоронеј
ЕпафМемфида
ЛибијаПосејдон
БелАнхиројаАгенорТелефаса
ДанајПијеријаЕгиптКадмоКиликЕвропаФеникс
МантинејХипермнестраЛинкејХармонијаЗевс
Полидор
СпартаЛакедемонОкалејаАбантАгаваСарпедонРадамант
Аутоноја
ЕуридикаАкрисијеИноМиној
ЗевсДанајаСемелаЗевс
ПерсејДионис
Легенда боја:

     Мушкарац
     Жена
     Божанство