Хармонија (митологија)

Из Википедије, слободне енциклопедије

Хармонија (грч. Harmonia) је богиња из грчке митологије. У грчкој митологији се помиње да је била кћерка бога рата Ареса и богиње Афродите. Подударна Хармонији, у римској митологији је Конкордија - (лат. Concordia) .

Хармонија је била жена Кадма, првог краља Тебе.

На свадби са краљем Кадмом су били сви олимпски богови, и дуго је живела срећно у браку, али јој судбина није омогућила да доживи срећу своје деце, кћерке Ине, Семеле и Агаве, као и синова Полидора и Аутоноа, као и да достојно умре.

Митологија[уреди]

Кадму, као моћном и богатом краљу, су за жену, богови одабрали красну Хармонију, кћерку Ареса и Афродите, а и сами су присуствовали њиховој свадби.

Кадму и његовој жени Хармонији, Арес и Артемида су наносили велику бол и тугу. Арес, мада је био Кадмов таст и деда његове деце, није могао заборавити и опростити убиство своје посвећене змије, а богиња Артемида због неизмирених рачуне са богињом Афродитом. Артемида је, због незнатне кривице убила Кадмовог унука Актеона, а када је, због интриге са богињом Хером, он изгубио и своје кћерке Семелу и Ину, одлучио је да напусти Тебу и одсели се са својом женом Хармонијом у Илирију.

Кадмо је, размишљајући о својој тешкој и несрећној судбини, тражио узроке и никако није могао да схвати шта му се то догодило. Био праведан и храбар, бринуо се за свој град и приносио обилне жртве боговима, а опет су га задесиле велике туге. А онда се, сетио Аресове змије и рекао:

Ако је то све због змије, било би боље да су богови претворили у њу мене...

Чим је то изрекао, тело му се издужило, ноге срасле, а језик расцепио, и речи којима је дозивао своју жену Хармонију, да би је по последњи пут загрлио, претвориле су се у змијско сиктање. Хармонија, када је угледала свога мужа узвикнула је - Богови, зашто мене нисте претворили у змију уместо њега. И богови, који никада нису журили да испуне жеље смртника, одмах јој испунише жељу и тим чином завршише трагедију.

У ликовима змија завршили су свој живот оснивачи тебанског краљевског рода - оснивачи Тебе, града са седморо врата.

Аргивска генеалогија у грчкој митологији
Инах Мелија
Зевс Ија Форонеј
Епаф Мемфида
Либија Посејдон
Бел Анхироја Агенор Телефаса
Данај Пијерија Египт Кадмо Килик Европа Феникс
Мантинеј Хипермнестра Линкеј Хармонија Зевс
Полидор
Спарта Лакедемон Окалеја Абант Агава Сарпедон Радамант
Аутоноја
Еуридика Акрисије Ино Миној
Зевс Данаја Семела Зевс
Персеј Дионис
Легенда боја:

     Мушкарац
     Жена
     Божанство