Карлов универзитет у Прагу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Карлов универзитет у Прагу

Карлов универзитет у Прагу
Карлов универзитет у Прагу

Мото „Universitas Carolina Pragensis“
(Карлов универзитет у Прагу)
Датум оснивања 7. април 1348.
Тип државни
Седиште Праг (Чешка)
Ректор проф. Вацлав Хампл
Број факултета 17
Студената 49.329 (15.2.2010)
Запослених 7.000 (2005)
Буџет 6.036.148.000 круна
Мрежно место www.cuni.cz

Карлов универзитет у Прагу (чеш. Univerzita Karlova v Praze; лат. Universitas Carolina) је један од најстаријих европских универзитета, најстарији у Централној Европи, и први у словенским земљама. Историјски, то је и први немачки универзитет.

Историја[уреди]

Универзитет је 7. априла 1348. утемељио Карло IV, цар Светог римског царства. Тада је он издао булу којом је гарантовао привилегије универзитету. По некима була папе Клемента VI од 26. јануара 1347. има првенство, и означава датум оснивања. У почетку, универзитет је био подељен на секције или „нације“: баварску, чешку, саксонску и пољску. Године 1407. универзитет је осудио теорију теолога Џона Виклифа. Његова доктрина је, ипак, добијала на популарности. Ректор Карловог универзитета Јан Хус превео је Виклифов „Тријалог“ на чешки. Због сукоба са Хусом, немачки професори су 1409. прешли у Лајпциг где су основали универзитет. Тиме је универзитет остао без већине професора и студената, и тако је постао институција мањег, регионалног значаја.

Почетком 17. века доминантан утицај на универзитету преузимају језуити. Године 1784. немачки језик постаје језик наставе уместо латинског. У исто време допуштено је да студије похађају протестанти и јевреји. Предавања о чешком језику и књижевности су почела 1793. Универзитет је подељен на немачки и чешки универзитет 1882. Ова два универзитета су паралелно користила неке од зграда. Неки од знаменитих студената немачког универзитета били су: Ернст Мах, Алберт Ајнштајн и Франц Кафка, док су на чешком универзитету студирали: Карел Чапек и Едвард Бенеш. Један семестар овде је студирао Никола Тесла. Међуратни период био је период гложења између чешког и немачког универзитета. После Другог светског рата преостало особље немачког универзитета преселило се у Минхен.

Данас је Карлов универзитет водећи универзитет у Чешкој. Састоји се из 17 факултета са седиштем у Прагу, 2 са седиштем у граду Храдец Кралове и један у Плзењу.

Спољашње везе[уреди]