Катарина Карађорђевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Катарина Карађорђевић
HRH The Crown Princess of Serbia.jpg
Принцеза Катарина на венчању шведске престолонаследнице Викторије 2010. године
Датум рођења(1943-11-13)13. новембар 1943.(77 год.)
Место рођењаАтина
 Краљевина Грчка
ДинастијаКарађорђевићи
ОтацРоберт Батис
МајкаАна Дости
СупружникАлександар II Карађорђевић
принцеза Србије и Југославије
Велики династички грб краљевске породице Карађорђевић.jpeg

Катарина Карађорђевић (девојачко Батис; Атина, 13. новембар 1943) је принцеза у српској лози Карађорђевића од 1985. године, када се удала за престолонаследника Александра.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Принцеза Катарина школовала се у Атини (Грчка) и Лозани (Швајцарска). Студирала је бизнис на Универзитету Денвер у Колораду, и на Универзитету Далас у Тексасу. Принцеза Катарина бавила се неколико година бизнисом у Сједињеним Државама.

Принцеза Катарина била је претходно удата и има двоје деце, Дејвида и Алисон. Алисон има четворо деце: Аманду, Стефани, Николаса и Мајкла са којима живи у Грчкој. Принцезин син Дејвид има сина Александра. Принцеза Катарина је много путовала, а живела је у Аустралији, Африци и Сједињеним Државама.[1]

Royal Wedding Stockholm 2010-Lejonbacken-031.jpg

Принцеза Катарина упознала је принца Александра 1984. године у Вашингтону (САД), а венчали су се у Лондону 21. септембра 1985. године. Кум им је био грчки краљ Константин, а стари сват Краљевић Томислав, стриц принца Александра.

Принцеза Катарина веома је активна на пољу хуманитарног рада, нарочито након избијања сукоба на простору некадашње Југославије. Принцеза Катарина је покровитељ многобројних хуманитарних организација, укључујући "Lifeline Humanitarian Organization", "SOS–Appeal for Life" i "United Orthodox Aid". Почетком августа 2001. у Београду је основана Фондација Принцезе Катарине, са задатком да настави и прошири хуманитарне активности.[1]

Године 1991. принц Александар у пратњи своје супруге принцезе Катарине и синова Петра, Филипа и Александра допутовао је у Србију.

Пре 5. октобра 2000, принцеза је такође посетила Србију 1992, 1993, 1994, 1995, и 2000. Она је такође посетила Црну Гору и Косово 1999. године, а Босну и Херцеговину 2000. године. Принцеза Катарина и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.[1]

Принцеза Катарина говори грчки, енглески и француски, служи се шпанским и учи српски језик. Воли музику, књижевност и све активности у вези са децом, као и кулинарство, позориште и крос-кантри скијање.

Титуле и признања[уреди | уреди извор]

  • 20. септембар 1985-: Њено Краљевско Височанство престолонаследница Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије

Одликовања[уреди | уреди извор]

Хералдика[уреди | уреди извор]

лични грб крунске принцезе Катарине

Лозанж: на црвеном лозанжу је бели двоглави орао у полету обе главе крунисане хералдичком круном Србије, кљуна, језика и ногу златних а на грудима орла црвени штит са крстом до ивица између ког су четири оцила радним површинама окренутим ка усправној греди крста све бело а у дну штита два златна крина. Штит је крунисан круном краља Петра I са плавим крином у центру.


Породица[уреди | уреди извор]

Родитељи[уреди | уреди извор]

име слика датум рођења датум смрти
Роберт Батис 1916. 2011.
Ана Дости 2010.

Први брак[уреди | уреди извор]

Супружник[уреди | уреди извор]

име слика датум рођења
Џек Ендруз

Деца[уреди | уреди извор]

име слика датум рођења супружник
Дејвид Ендруз
Алисон Ендруз

Други брак[уреди | уреди извор]

Супружник[уреди | уреди извор]

име слика датум рођења
Принц Александар
HRH The Crown Prince of Serbia.jpg
17. јул 1945.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај ове странице је написан према званичној биографији на наведеном сајту http://www.royalfamily.org Фотографије су такође са тог сајта, дозволу за коришћење овог материјала можете погледати овде.