Катарина Хлавачова

С Википедије, слободне енциклопедије
Катарина Хлавачова
катарина Хлавачова прва сликарка из Кулпина
Пуно имеКатарина Хлавачова
Датум рођења(1913-11-26)26. новембар 1913.
Место рођењаКулпин, Општина Бачки Петровац
 Аустро Угарска
Датум смрти2. септембар 1992.(1992-09-02) (78 год.)
Место смртиКулпин
 СР Југославија

Катарина Хлавачова (рођ. Ђугова; Кулпин, 26. новембра 1913 – Кулпин, 2. септембра 1992) била је српска сликарка пореклом Словакиња. Она је пионирка наивне уметности словачког наивног сликарства у време када је наивна уметност у Ковачици била у успону.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у сељачкој породици пред Први светски рат. После рата је похађала црквену школу коју је водио Стефан Квас који је учитељевао 1890—1925. година. Касније је у подржављеној школи наставила школовање код Емила Клобушицког који је своје ђаке побуђивао у уметничким делатностима и сам био један од првих филмских стваралаца. Упознала се са Јурајом Хлавачом који је имао две кћерке из првог брака, које је она усвојила, васпитала и удала. Саградили су малу кућицу у Кулпину на раскршћу Триглавске и Радничке улице и живели обрађујући 4 јутра земље.

Прву слику је насликала вероватно 1957. године. Своје боје је сама припремала, На њу је утицала сликарка Зуска Медведјова и сликала је у уљу. У то доба се развија наивно сликарство у Ковачици и Катарина Хлавачова се упознаје са сликарством Мартина Јонаша и Зузане Халупове али није нашла у томе себе и инклинирала је пре ка реализму. У Кулпину 1963. године је имала чак и своју самосталну изложбу у просторијама Месног одбора. О њеном раду је говорио познати словачки композитор Владимир Кмећ.

Литература[уреди | уреди извор]

  • -{Michal Hasik a Katarína Pucovská „Katarína Hlavačová- prvá kulpinska maliarka, Kulpín 2013.