Катрин Пејн

С Википедије, слободне енциклопедије
Катрин Пејн
Dr Catherine Payne.jpg
Пуно имеDr Catherine Payne
Датум рођења1877.
Место рођењаМонкс Или
 Уједињено Краљевство
Датум смрти1918.

Катрин Пејн (енгл. Dr Catherine Payne, Монкс Или, Сафок, 18771918) била је медицинар, доктор, хирург Српског потпорног фонда и Стобарт пољских болница.

Каријера и долазак у Србију[уреди | уреди извор]

Др Катрин Пејн завршава медицинску обуку у Лондској краљевској болници 1907. године. Др Катрин Пејн 1910. године долази у Олдхам на место Senior Resident House Surgeon Олдхам амбуланте, да би у пролеће 1911. прешла као хирург у Oldham Poor Law Union, где остаје све до одласка у Србију 1915. Брод са особљем испловљава 1. априла 1915. са ливерпулске луке да би приспео у Солун, а затим се и као болница са диспанзером, рендгеном и кухињом, формирао 23. априла /1. маја 1915. На такав начин је формирано седам диспанзера у околини Крагујевца. Два доктора су од седам изабрана за фронт, др Катерин Пејн и др Беатрис Коксон, у групи са четири сестре, шесторицом шофера, два преводиоца, и шездесет српских војника који су служили као амбуланти или возачи. При томе су користили шест моторних возила, тридесет волујских и коњских кола, за превоз медицинске опреме, шатора, залиха. До октобра 1915. Стобарт болница је уништена, а особље се са вратило у Лондон. Кренуло је повлачење преко Албаније, др Кетрин Пејн и Др Беатрис су после осам месеци у Србији, бродом до Бриндизија, затим возом од Италије до Париза, стигли у Лондон, 23. децембра 1915. Пољска Стобарт болница је успела да стигне до дестинације без људских губитака.

Трећа јединица Српског потпорнога фонда, Мејбел Стобарт други ред у средини, Др К. Пејн друга слева

По повратку у Олдхам Кетрин Пејн даје интервју у коме каже да су у Крајујевац стигли 1. маја формирајући пољску болницу за војнике, затим у Пироту и Нишу.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]