Лекар

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Љекар)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лекар
US Navy 070720-N-4954I-033 Volunteer doctor Capt. Yehudi Yeo, with the Singapore navy, listens to a Vietnamese patient's breathing pattern at the Man Thai Ward Medical Station.jpg
Лекар прегледа пацијенткињу
Занимање
Назив занимања Лекар
Подручје рада
медицина
Опис
Поља рада болница, амбуланта, терен, институт, инспекција, дом за стара лица итд.
Квалификације завршен медицински факултет
Слични послови
медицинска сестра, фармацеут, ветеринарски лекар

Лекар (често и доктор медицине) је здравствени радник који лечи, односно бави се људским здрављем и болешћу. У смислу професије то је особа која је завршила медицински факултет и тиме испунила услове за професионално бављење медицином. Особа која се бави здрављем животиња назива се ветеринар, односно правилније ветеринарски лекар и има титулу доктор ветеринарске медицине.

У многим државама, као предуслов за добијање одобрења за самосталан рад (лиценце), од лекара се захтева полагање државног стручног испита.

Опис посла[уреди]

Лекари се баве унапређењем здравља, спречавањем болести, откривањем болести, лечењем болесника и медицинском рехабилитацијом. Током студија и приправничког стажа оспособљавају се за рад у погледу примарне здравствене заштите, односно за подручје опште медицине. Њихов посао укључује дијагностиковање болести и лечење болесника који траже помоћ у ординацији, у кући или на месту несреће. Они прегледају своје пацијенте, узимају анамнезу при чему воде рачуна о телесним, психичким и социјалним аспектима болести, упућују на контролне анализе (лабораторија, рендген, ултразвук итд.), тумаче добијене налазе и на основу тога дијагностикују болести и повреде. Процењују хитност и тежину болесниковог стања, потребу упућивања на специјалистички преглед или болничко лечење, те опасности за околину. Прописују лекове и друге начине лечења и прате ток болести и успешност лечења. Ради осигуравања целокупне здравствене заштите сарађују са другим лекарима, посебно специјалистима клиничких и других струка, патронажним сестрама и медицинским сестрама у установама за негу и рехабилитацију, физиотерапеутима, социјалним радницима и другим стручњацима.

Врсте[уреди]

У оквиру медицине, постоје лекари опште праксе и специјалисти. Ово су називи значајнијих лекара специјалиста:[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]