Кенсо Танге

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кенсо Танге

Kenzo Tange 1981.jpg

Информације
Датум рођења 4. септембар 1913.
Место рођења Осака (Јапан)
Датум смрти 22. март 2005.
Место смрти Токио (Јапан)
Дела

Кензо Танге (јап. 丹下健三; Осака, 4. септембар 1913Токио, 22. март 2005) је био јапански архитекта, и добитник Прицерове награде 1987. године. Танге је светску славу стекао реконструкцијом Хирошиме, разорене у Другом светском рату. Био је учесник реконструкције земљотресом разореног Скопља.

Шинјаку-ку Токио

Биографија[уреди]

Детињство је провео у граду Имбари на јапанском острву Шикоку. Године 1935. почео је студије архитектуре на универзитету у Токију, а за то се одлучио упознавајући се са архитектуром Ле Корбизјеа. За време рата је почео са студијем урбанизма. Године 1946. постао је ванредан професор на токијском универзитету и основао је „Танге Лабораторију“ На токијском универзитету је радио као професор од 1963. – 1974. године и постао је тражени предавач на универзитетима као Харвард, Јел, Беркли и другим.

Дело[уреди]

У светску историју културе се уписао као архитекта и урбаниста који је радио на опоравку Јапана после Другог светског рата али и као творац незаборавних висећих конструкција за токијску летњу олимпијаду или павиљона „EXPO“ у Осаки. Врло рано је покушавао да комбинује авангардне елементе са јапанском традиционалном архитектуром а у каснијим годинама се окретао ка интернационалном стилу у архитектури.

Његов светски деби је учешће на „Центар мира“ и „Споменик у Хирошими“ 1949. године и од тога доба је стварао многе архитектонске и урбанистичке пројекте у целом свету. Године 1959. докторирао је са радом „Просторне структуре у велеграду“ и овој теми је посветио цели свој живот.- на пример у „Плану за Токио 1960.“ у пројекту градског дела Фијера у Болоњи и новог града за 60.000 људи у Катанији у Италији. Танге је радио и у стилу брутализма и таква је скупштинска зграда у Курашики и телекомуникацијска зграда Јаманаши у Кофу.

Животно дело[уреди]

Животно дело архитекта Кензо Танге је „Олимпијски и спортски ареал“ за токијску олимпијаду. Изградио га је из кривих линија које су произашле из облика конструкције од висећих ланчаних кровова и од спиралних облика одвијајућих се од средишњих носећих армиранобетонских пилона. Као једини архитекта добио је одликовање од олимпијског комитета за свој рад.

Награде[уреди]

Танге је добио многе награде за свој рад као златну медаљу РИБА, АИА француске академије 1987. године, и Прицерову награду – највишу награду за архитектуру. Те исте године је представио и свој даљи пројекат токијске скупштине.

Мото[уреди]

У свим пројектима резонује Тангеов мото: „Архитектура мора имати нешто што човека хвата за срце, но упоредо њене основне форме и простори морају да имају исту логику. Креативни рад је у наше доба јединство технологије и хуманости. Традиција има улогу катализатора који убрзава хемијску реакцију но у коначном резултату се више не може детектовати. Традиција може бити део дела но сама о себи није стваралачка“.

Његови најзначајнији радови[уреди]

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • чланак је углавном превод из словачке Википедије

Спољашње везе[уреди]