Клеопатра (кратер)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Кратер Клеопатра

Cleopatra crater on Venus.jpg
Радарски снимак кратера Клеопатра са сонде Магелан

Основни подаци
Планета Венера
Врста објекта метеорски кратер
Пречник 105 км
Висина 6.800 м
Дубина кратера 2.500 м
Епоним Клеопатра VII
Клеопатра (кратер) на мапи Венере
Клеопатра (кратер)

Кратер Клеопатра је ударни метеорски кратер на површини планете Венере. Налази се на координатама 65,8° северно и 7,1° источно (планетоцентрични координатни систем +Е 0—360) и са пречником од око 105 км један је од највећих ударних кратера на површини ове планете.

Кратер је име добио у част египатске краљице Клеопатре VII (69. п.н.е—30. п.н.е), а име кратера је 1992. усвојила Међународна астрономска унија.[1]

Има сложену структуру и састављен је од два концентрична прстена. Налази се у северном делу планете, на подручју Максвелове планине, на висини од 6.800 метара. На северној страни је пробијен неколико километара широким каналом кроз који су текле огромне количине лаве које су испуниле оближњу депресију. Дубина кратера је и до 2,5 километара. Претпоставља се да је један од млађих кратера и да е налази у свом изворном облику.


Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Olin, Norma (1970). Index to women of the world from ancient to modern times;: Biographies and portraits (Useful reference series). Westwood, Mass: F. W. Faxon. ISBN 978-0873050975. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]