Корисник:Jovana pamuk/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Социолошки посматрано породица спада у ред малих друштвених група или примарних друштвених група.

Биографија[уреди | уреди извор]

Анђелка Милић је рођена 4. априла 1942. године у Београду. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду. Током свог дугогодишњег рада је једна од зачетница модерне социологије породице. Анђелка Милић пише о развоју социологије породице у Србији, анализирајући радове других социолога. Анђелка Милић нам указује на један историјски континуитет који означава постојање и развој породице кроз временски период. Наводи нам неколико битна термина у структури једне породице. Како друштво утиче на породицу и њен састав.

Појам брака[уреди | уреди извор]

Брак је природно-полна и друштвена веза, брачни циклус настаје оснивањем заједнице или брака. Бракови су јако разноврсни и то зависи и потиче од различитих схватања самог брака као заједнице. Васпитање за брак и породицу садржи два елемента:

Анђелка Милић се бавила различитим питањима која су везана за брак. Брак се мења кроз једну епоху у историји. У патријахалној породици се мало говори о осећањима, а много више о самим дужностима партнера. Модерно доба доноси нови поглед и смисао брака. У патријахалној породици је било присутно посредовање код закључивања бракова, бракови су закључивани по договору породице особа које су ступале у брак. У модерном добу касније и савременом добу нема посредовања. Данас се брак склапа као заједница мужа и жене, касније и љихове деце.

Појам породице[уреди | уреди извор]

Породица јесте мала друштвена група, коју чине родитељи и њихова деца. Анђелка Милић нам говори о томе да породица као једна организација мења своју структуру, састав и карактеристике током временског периода. Промене су јако интезивне. Анђелка Милић нам наводи класификацију породице на:

  1. Патријахална породица
  2. Модерна породица
  3. Савремена породица

Конфликти у породици настају због различитих ставова и мишљења чланова породице.

Патријахална породица[уреди | уреди извор]

Патријахалне породице представљају заједницу у којој живе родитељи, њихова деца, шира породица. То су биле велике породице са већим бројем чланова који су живели заједно. Појављује нам се појам " pater familias" што у преводу значи глава породице што је у патријахалној породици био отац. Отац је глава породице, и остали чланови су се водили његовим ставовима. Улога жене у патријахалној породици јесте та да је била домаћица, бавила се свим кућним пословима, чувала је децу. Најчешће жене нису имале право гласа и поношење одлука у кући и једном друштвеном систему. Патријахална породица представља породицу рада. Деца нију имала довољно слободе, женска деца нису похађала школу, најчешће су деца помагала својим родитељима и били радна снага.

Модерна породица[уреди | уреди извор]

Модерна породица нам доноси нове карактеристике и структуре у једној заједници. За разлику од патријахалне породице модерна породица нам доноси смањење броја чланова, родитељи су живели само са децом. Мења се једна друштвена средина, модерну породицу везујемо за град и живот у граду. Жене су добиле право на школовање и доношење одлука у својој породици. Деца у модерној породици постају слободнија, дечија игра добија на значењу као и права детета. Деца су самостално одлучивала о својим мотивацијама и жељама, била су усмерена ка васпитању и образовању. Долази до равноправности мужа и жене.

Савремена породица[уреди | уреди извор]

Савремена породица долази са појавом савремене технологије, савремену породицу повезујемо са глобализацијом и либерализацијом у друштву и друштвеним односима почев од културе и економије у једној друштвеној заједници. Савремену породицу називамо:

  • Радничко- службеничка
  • Мала породица
  • Индивидуална
  • Нуклеарна
  • Биолошка
  • Индустријска

Савремене породице по свом саставу су мале, најчеште су то заједнице родитеља и једног детета. Развод брака је јако заступљен у савременој породици. Савремена породица упркос високом нивоу развоја технологије мора да се побрине за неке елементарне потребе и функције савремене породице. У савременој породици се губи улога оца да је главни члан породице. Жене су заузеле равноправно место у друштву. Савремена породица је микро друштвена заједница. Као један од првих проблема који се јавља у савременој породици јесте сиромаштво, више од једне петине људи живе у сиромаштву, које је присутно у локалним срединама. Економски напредак је јако велики али поред тога се сиромаштво шири светом.

Породичне вредности[уреди | уреди извор]

  • Породица као вредност сама по себи
  • Породица као друштвена вредност