Пређи на садржај

Корисник:Kukiluki/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Златна медаља[уреди | уреди извор]

Златна медаља је медаља која се додељује за највиша достигнућа из области које нису војне.То име потиче од употребе барем дела злата у облику позлате или легуре током производње.

Златна,сребрна и бронзана медаља од Зимских Олимпијских игара 1964(олимпијски музеј)

Од осамнаестог века, златне медаље су додељиване у уметности, на пример, од стране Краљевске Данске академије лепих уметности, обично као симбол награде како би се истакнутом студенту пружила нека финансијска слобода. Други нуде само угледне награде. Многе организације сада додељују златне медаље, било то годишње или у специјалним приликама укључујући различита академска друштва.

Док су неке златне медаље од чистог злата, друге су позлаћене или посребрбљене, попут оних са Олимпијских игара, Лоренцове медаље, Златне медаље конгреса Сједињених Америчких Држава и Нобелових награда. Медаља за Нобелову награду састоји се од 18-каратно зеленог злата позлаћеног 24-каратним златом. Пре 1980, биле су коване од 23-каратног злата.

Војно порекло[уреди | уреди извор]

Пре успостављења стандардних војна награда, на пример, Медаља части, била је уобичајена пракса да се посебно изради медаља како би се признала војна или поморска победа или постигнуће. У Сједињеним Државама Конгрес би донео одлуку којом би затражио од председника да награди одговорне за то. Командант би примио златну медању, а његови официри би добили сребрне медаље.

Такмичарске медаље[уреди | уреди извор]

Медаље су се историјски додељавале као награде у различитим врстама такмичарских активности, посебно у атлетици.

Традиционално, медаље су напрвљене од следећих метала:

1. Злато ( или неки други жути метал, на пример месинг)

2.Сребро ( или неки други сиви металћ на пример, челик)

3. Бронза

Повремено се могу доделити платинасте медаље.

Ове метали означавају прва три доба човека у грчкој митологији: Златно доба, када су људи живели међу боговима, Сребрно доба, где је младост трајала сто године, и Бронзано доба, ера хероја.

Обичај додељивања низа златних, сребрних и бронзаних медаља за прва три најбоља достигнућа потиче барем и 19. века, са Националним удружењем аматерских портиста у Сједињеним Америчким Државама које је додељивало такве медаље већ од 1884.

Овај стандард је усвојен за Олимпијска такмичења на Летњим олимпијским играма 1904. у Сент Луису. На догађају 1896, сребро је додељивано победницима, а бронза другопласираним, док су на Олимпијади 1900. додељиване друге награде, а не медаље.