Корисник:Lidija132/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Укичиро Накаја
Датум рођења4. јул 1900
Место рођењаКага, Ишикава (срб.), Kaga, Ishikawa (енгл.), Јапан
Датум смрти11. април 1962
ЗанимањеФизичар, есеиста
Значајни радовиВештачке пахуље

Укичиро Накаја ( Ukichiro Nakaya (енгл.), 4. јул 1900 - 11. април 1962) био је јапански физичар и научни есеиста познат по свом раду у глациологији и наукама о ниским температурама. Заслужан је за израду првих вештачких пахуља.

Живот и истраживања[уреди | уреди извор]

Накаjа је рођен у близини врела Катаиамазу у месту Кага, у близини подручја приказаног у Хокуетсу Сеппу, енциклопедијском делу објављеном 1837. године, које садржи 183 скице природних кристала пахуљица - тема која је постала Накаиjино животно дело. Накаја је касније написао да је његов отац желео да постане грнчар и послао га је да живи са грнчаром док је био у основној школи. Умро је након што је Накаја завршио основну школу. Његов први научни рад, написан 1924. године за уводно издање зборника физике на Токијском империјалном универзитету, био је посвећен јапанском порцелану Кутани.

За студије физике је био инспирисан небуларним хипотезама Канта и Лапласеа, као и делима Хајимеа Танабеа. Накаја је проучавао електростатичко пражњење као доцент на Токијском империјалном универзитету. 1928. и 1929. године наставио је постдипломске студије на Кингс Колеџу у Лондону код Овена Виланса Ричардсона[1], где је радио са рендгенима дуге таласне дужине. 1930. постао је доцент на Универзитету Хокаидо, са којим ће бити повезан до краја живота, а касније те године је докторирао на Империјалном универзитету у Кјоту.

Када је стигао на универзитет Хокаидо, физички одсек имао је минимум опреме и мало средстава за истраживање, међутим било је неограничене количине природног снега, па је Накаија започео своја истраживања о кристалима снега. Од преко 3.000 фотомикрографија успоставио је општу класификацију природних кристала снега[1][2]. 1935. године отворио је Лабораторију за науку о ниским температурама[3] и 12. марта 1936. створио је први вештачки кристал снега.

Накаја је увек уживао у теренском раду, као и у лабораторијским истраживањима. Студије су га одвеле на разне локације, од врха Мауна Лоа на Хавајима до леденог острва Т-3 у канадском Арктичком архипелагу.[1]

1954. године Харвард Универзитет објавио је његов рад Снежни кристали: природни и вештачки (срб.) (Snow Crystals: Natural and Artificial (енгл.)), илустровано дело које је резимирало његово истраживање кристала пахуља, почевши од његовог рада на Универзитету Хоккаидо. Иако је давно штампан, и даље служи као класична референца о кристалним облицима, показујући како се научно истраживање може наставити систематским посматрањем ка тачном опису природног феномена[1][4].

1960. године Накаиа је оперисан због рака простате у болници на Универзитету у Токију. Умро је 11. априла 1962. године од остеомијелитиса. Као признање за своја достигнућа, постхумно је одликован једним од највиших ордена које додељује јапанска влада.

1960. године, једна група антарктичких острва добила је назив по њему („острва Накаја“) као признање за његов допринос науци.  По њему је назван и астероид 10152 Укичиро.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Био је ожењен два пута. Његова прва супруга била је Сакутара Фујиоке (Fujioka Sakutarō (енгл.)),ћерка историчара књижевности који је предавао на Токијском универзитету. Умрла је у Јапану од дифтерије док је Накаија студирао на Кингс Колеџу. Поново се оженио 1932. Имао је три ћерке.

Кристали снега[уреди | уреди извор]

Од 1933. године, Накаја је посматрао природни снег и класификовао их  је у седам главних и више мањих врста[2]. Током ових посматрања, фотографишући природни снег и сортирајући га према изгледу и временским условима, Накаја је осећао потребу да направи вештачки снег од кристала леда узгајаних у лабораторији. Наставио је истраживање кристала снега и објаснио како се њихови различити обрасци стварају у природи. Објавио је свој Накаја дијаграм (Nakaya diagram (енгл.) ), који описује однос између паре, температуре, презасићења и вишка паре у облацима.[5]

Есеи у науци[уреди | уреди извор]

Накаја је такође био научни есеиста. Одабрана библиографија на сајту Музеја снега и леда Накаја Укичиро наводи више од 40 наслова који објашњавају науку широј јавности на разне теме, од снега и геофизике до археологије и научних метода.

Такође је продуцирао низ документарних филмова и радио програма.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Bender, James A. (1962-01-01). „Ukichiro Nakaya”. ARCTIC. 15 (3): 242—243. ISSN 1923-1245. doi:10.14430/arctic3579. 
  2. ^ а б „Snow Crystals in Hokkaido ( Note of the Snow Crystal Observation )”. www1.odn.ne.jp. Приступљено 2020-12-08. 
  3. ^ „Institute of Low Temperature Science, Hokkaido University”. www.lowtem.hokudai.ac.jp. Приступљено 2020-12-08. 
  4. ^ „Early Snow Crystal Observations”. www.its.caltech.edu. Приступљено 2020-12-08. 
  5. ^ „Recent pulications”. www.lowtem.hokudai.ac.jp. Приступљено 2020-12-08.