Корисник:Luuja/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Динос Димопулос
Датум рођења22. август 1921.
Место рођењаПалерос
 Република Грчка
Датум смрти28. фебруар 2003.
Место смртиАтина
 Република Грчка
ЗанимањеГлумац, Режисер, Писац
Активни период1950.-2000.
Значајни радовиΜανταλένα (1960.)

Динос Димопулос (22. август 1921- 28. фебруар 2003.) био је грчки глумац, режисер, сценариста и писац, познат већински по свом ангажовању за грчку кинематографију. Био је међу најпродуктивнијим лицима грчке кинематографије у периоду између 1950. и 1960. године.[1]

Димопулос је режирао преко четрдесет филмофа, прекривајући широк спектар тема. Врхунац његовог стваралаштва је био филм Магдалена (Μανταλένα 1960.) који је био номинован за награду Златна палма на Канском филмском фестивалу у Француској.

Неке од најуспешнијих Димопулосових комедија, од којих многе имају романтичне елементе, су: Капица (Το κλωτσοσκούφι 1960.), Госпођица директор (Δεσποινίς διευθυντής 1964.), Једна луда луда породица( Μια τρελλή τρελλή οικογένεια 1965.), Џени Џени (Τζένη Τζένη 1966.), Господарица и пропалица ( Η αρχόντισσα κι ο αλήτης 1968.) као и Вила и момак (Η νεράιδα και το παλικάρι 1969.)

Још неки битни филмови везани за овог аутора су његове драме: Лола( Λόλα 1964.), Ја кривим људе( Κατηγορώ τους ανθρώπους 1966.), Грозница на асфалту( Πυρετός στην Άσφαλτο 1967.). Такође је направио и неколико ратних филмова, као што су Концерт за митраљезе( Κοντσέρτο για πολυβόλα 1967.) и наставница плаве косе( Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά 1969.)

Димопулос се такође бавио радом у позоришту, на почетку каријере као глумац, а касније као директор дела грчких и страних аутора. У свом животу је написао седам позоришних представа и дванаест књига, од којих многе припадају дечијој литератури.

Биографија и каријера[уреди | уреди извор]

Младост Диноса Димопулоса[уреди | уреди извор]

Димопулос је рођен 22. августа 1921. у Палеру( Παλαίρο) на западу Грчке. Док је још био дете преселио се заједно са породицом у Драпецону(Δραπετσώνα) на југу Грчке. Од малих ногу је волео позориште и биоскоп, пратећи све филмове са својим пријатељем Василијем Диамандопулуом. Димопулос није прошао улазни испит на Драмском факултету народног позоришта, али је студирао у драмској школи Јанули Сарантиди(Γιανούλλη Σαραντίδη). У овом периоду се пдидружио Народноослободилачком фронту Грчке и Све-студентској политичкој странци.[2]

Каснија каријера и последње године живота[уреди | уреди извор]

У последњих 8 година каријере, режирао је 9 филмова и 2 документарца. Пажња му је већински прешла на позориште где је чак и режирао за народно позориште. У току деценије 1980. написао је неколицину дечијих књига.

2001. године био је награђен, за свој допринос, на солунском филмском фестивалу.

Динос Димолупос је преминуо у 82. години живота 28. фебруара 2003. године од срчаног удара.

Сахрањен је у месту званом Рафина.[3]

Лични живот[уреди | уреди извор]

Димопулос се венчавао 2 пута. Прва жена му је била глумица Веатрики Делијани (Βεατρίκη Δεληγίαννη) са којом је имао једног сина.

1970. се оженио по други пут са једном од својих колегиница Флоретом Жана (Φλωρέττα Ζάννα).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Τα νέα”. 
  2. ^ „Πολιτισμός”. 
  3. ^ „Πολιτισμός”.