Корисник:SergejusM/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

SergejusM/песак
チェンソーマン
(Chensō Man)
Жанр
Манга
АуторТацуки Фуџимото
ИздавачШуеиша
Енглески издавачВиз Медиа
Циљна групаШонен
ШтампаЏамп Комикс
Часопис
Томови14
ТВ аниме
Режисер
  • Рију Накајама
  • Масато Наказоно
Сценариста Хироши Секо
Композитор Кенсуке Ушио
Студио МАПА
Мрежа TXN (ТВ Токио)
Премијерно приказивање 12. Октобар 2022.28. Децембар 2022.
Епизоде 12
Портал Стрип

Човек Моторна Тестера (Јапански: チェンソーマン) је јапанска манга коју је написао и илустровао Тацуки Фуџимото. Прво поглавље је серијализовано у Шуеиша-овом Шонен манга магазину Викли Шонен Џамп од децембра 2018. до децембра 2020. Друго поглавље је серијализовано у Шонен Џамп+ онлајн магазину у јулу 2022. године и до данас има 14 танкобон-а.

У 2021. години освојила је 66. Шогакукан Манга Награду у шонен категорији и освојила је у Харвеј Награде Најбољу Мангу 2021. и 2022. године. До априла 2023. године, манга је имала преко 24 милиона копија продатих, што је чини једну од најпродаванијих манга. Критичари су генерално добро прихватили мангу, који су похвалили њену причу, ликове, црни хумор, и посебно су истакли њене насилне сцене.

Тренутно аниме са преводом на српски језик може да се гледа на Аниме Србија[5]

У Србији, мангу издаје издавачка кућа Виз Медиа на енглеском.

Zaplet[уреди | уреди извор]

Човек моторна тестера прати причу Денџија, осиромашеном младићу који склапа уговор који спаја његово тело са телом псећег ђавола по имену Почита, дајући му могућност да трансформише делове свог тела у моторне тестере. Денџи се на крају придружује ловцима на ђаволе јавне безбедности, владиној агенцији фокусираној на борбу против ђавола кад год постану претња Јапану.

Свет[6][уреди | уреди извор]

Прича се дешава у 1997. години и смештена је у свету у коме се ђаволи рађају из људских страхова. Свет је оригинално дом људима, ђаволима који су убијени у паклу, демони, тј. ђаволи који су запозели људски леш и хибридима који су људи са способношћу да се претворе у ђавола. Најистакнутија област света је држава Јапан, где се прича одвија.

Врсте[уреди | уреди извор]

Ђаволи су раса натприродних ентитета која се појављују широм света. Они су створења која се хране људским страховима. Ђаволи се рађају у паклу. Сви ђаволи су рођени са "именом" које је у корелацији са концептом. Они могу да варирају од веома опипљивих (риба, парадајз) до потпуно апстрактних (будућност, проклетство). Концепт не мора да се односи на нешто што постоји; нема назнака да на свету постоје духови, зомбији или анђели, али сва ова имена имају одговарајуће ђаволе.[7]

Демони (буквално "Демонска особа") су ђаволи који су преузели нечији леш. Демони обично преузму људске лешеве као последње средство за преживљавање. Ђаволи губе значајну количину своје натприродне моћи и способности да извршавају уговоре након што постану демон. Демони ће обично задржати своје оригиналне личности које су имали као ђаволи. Међутим, неки ђаволи задржавају више мозга оригиналног леша од других, што доводи до мешања њихових личности.[8]

Хибриди, који се такође називају ђаво-људи су људи који су се повезали са ђаволом и могу да поприме облик ђавола. У ретким случајевима, човек се може повезати са ђаволом и претворити се у хибрида. Једини познати начин да се постане хибрид је путем уговора или операције, у којој ђаво замењује људско срце. Хибридово срце стога постаје њихов извор моћи и слабости. Хибриди задржавају своју људску свест и изглед, али се могу трансформисати у ђаво-људске хибриде путем окидача и манифестовати натприродне способности својих спојених ђавола. Када се трансформише, глава и, у многим случајевима, руке су трансформисане, док остатак тела остаје људски.[9]

Локације[10][11][уреди | уреди извор]

Јапан је једна од земаља у свету и главно окружење серије. Службени језик је јапански. Њиме управља њихов премијер који је имао уговор са Макимом. У замену за рад за Јапан, свака фатална штета нанета Макими се преусмерава на било ког случајног грађанина Јапана. Јавна безбедност "Ловци на ђаволе" раде за владу Јапана. Они са највишим положајем имају седиште у Кјоту, који су такође задужени за Макиму и њена одељења.

10. новембра 1984. Ђаво Пушка је напао Јапан на 26 секунди, убивши 57.912 људи. Аки Хајакава је био сведок како му Ђаво Пушка уништава кућу и убија његову породицу док је пролазио.

12. септембра 1997. Ђаво Пушка се поново појављује на 12 секунди на обали Кахо Ситија у префектури Акита и убија неколико мушкараца, жена и деце. Међутим, поражен је од стране Макиме, а затим преузима тело Акија. Касније је поражен од Денџија. Након пораза Ђаво Пушке, јавна безбедност је формирала јединицу против Макиме како би елиминисала Макиму, али нису успели. Касније, Денџи побеђује Макиму тако што јој трује крв и једе део по део, што му омогућава да заобиђе уговор између ње и премијера.

Сједињене Америчке Државе су једна од земаља света. Службени језик је енглески. Њиме влада председник који је имао уговор са Ђаво Пушком.

10. новембра 1984. у Америци се догодио велики терористички напад ватреним оружјем, а тог дана се први пут појавио Ђаво Пушка. Ђаво Пушка је напао Америку за 124 секунде и убио 548.012 људи. Након што је Ђаво Пушка поражен, Америка је добила двадесет посто његовог тела.

12. септембра 1997. председник Сједињених Држава применио је свој уговор са Ђаво Пушком (двадесет процената) да нападне Макиму жртвујући по годину дана од сваког грађанина државе јер су друге земље већ одустале од борбе против ње. Међутим, ово је резултирало поразом Ђаво Пушке којег је Америка поседовала.

Совјетски Савез познат и као СССР, једна је од земаља у свету, којом влада њихов државни секретар. Службени језик је руски.

10. новембра 1984. Ђаво Пушка је погодио Совјетски Савез у трајању од 210 секунди, убивши 155.302 људи. Касније је Совјетски Савез потврдио да је Ђаво Пушку победио неко други и да је добио двадесет осам посто његовог тела.

У неком тренутку, Совјетски Савез је киднаповао много деце и ставио их у посебан владин програм за стварање супер-војника посвећених земљи. У овом програму деца су била подвргнута оштрој војној обуци и научним експериментима како би се појачале њихове природне способности. Део тела бомбе ђавола стављен је у једно од деце и тако их је претворио у ђаво-људски хибрид. Вест о тој појави пренео је широм света један амерички новинар.

Кина је једна од држава у свету, којом управља њихов генерал. Њен службени језик је мандарински и кантонски.

10. новембра 1984. Ђаво Пушка је напао Кину на 32 секунде, убивши 316.932 људи. После пораза Ђаво Пушке, Кина је добила једанаест процената његовог тела.

Након што је Макима поражена од Денџија, Контролни Ђаво се касније реинкарнирао у Кини као Најута, коју је касније узео Кишибе и довео у Јапан да живи под бригом Денџија.

Немачка је једна од земаља у свету. Њен службени језик је немачки. Детаљи о њеном владином уставу су непознати, међутим виђен је владин агент како унајмљује ловца на ђаволе. У неком тренутку, нацистички покрет је контролисао Немачку што је довело до Другог светског рата и Холокауста. Међутим, све ово је престало да постоји због способности Ђаво Моторне Тестере да избрише ствари из постојања након што их конзумира.

Једна од савршених лутака Деда Мраза живи у Минхену као чувени ловац на ђаволе под именом „Деда Мраз из Немачке“, кога је Немачка унајмила да убије Макиму. Према Макими, Немачка држи неколико Ђавола под својим арсеналом.

Продукција[уреди | уреди извор]

Упркос насиљу и црном хумору у серији, Тацуки Фуџимото је увек желео `да сериализује у Викли Шонен Џампу, али је имао осећај да ће његов рад бити „закопан“ да је направио „мангу налик Џампу“, па је покушао да задржи већи део његове индивидуалности као ствараоца, док само структуру и ликове чини као Џамп ликове. Фуџимото је такође рекао да је, упркос успеху у часопису, желео да напише други део серије на Шонен Џамп+-у, јер је желео да уради потпуно другачију серију од првог дела. Према његовим речима, нема велике разлике у раду између Викли Шонен Џампа и Шонен Џампа+, објашњавајући да је било неколико приказа који су заустављени током фазе грубог нацрта, али му је било дозвољено да ради шта год је желео у вези са логиком приче.[12]

Што се тиче аниме адаптације серије, Фуџимото је изјавио да је разговарао са људима који су се бавили адаптацијом и да му је било пријатно да им остави ствари.[12] Када је аниме серија званично објављена, Фуџимото је прокоментарисао: „Човек Моторна Тестера је као копија Дорохедоро-а и Џуџуцу Каисен-а, а студио Дорохедоро-а и Џуџуцу Каисен-а ће произвести своје аниме!? Немам шта да кажем! Молим вас, урадите то!“[13] Према уреднику манге, Шихеију Лину, Фуџимото је у великој мери укључен у продукцију аниме серије, наводећи: „Фуџимото је видео све документе аниме-а, структуру приче, сценарија, па чак и плоче. Наставио је да буде у блиском контакту са МАППА-иним аниме тимом." Продуцент МАППА-е, Макото Кимура, такође је прокоментарисао да се Фуџимотово учешће проширило на глумце, планирање и музику, јер је особље желело да аниме обухвати што је више могуће оригиналне визије манге, укључујући насиље и крв. МАППА се обратила Шуеиши са предлогом за пројекат.[14]

Медија[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Човек Моторна Тестера је написао и илустровао Тацуки Фуџимото. Први део серије "Поглавље јавне безбедности" приказан је у Шуеишиној шонен манга анталогији Викли Шонен Џамп од 3. децембра 2018,[15] до 14. децембра 2020.[16] након завршетка у Викли Шонен Џампу, најављен је почетак другог дела у Шуеишином интернет магазину Шонен Џамп+.[17] 19. децембра 2020. објављено је да ће други део, „Школско поглавље“ представити Денџија који иде у школу.[18] Други део је почео са серијализацијом 13. јула 2022. године.[19] Шуеиша је сакупила своја поглавља у појединачне танкобон свеске. Први том је објављен 4. марта 2019. године. Од 4. априла 2023. објављено је 14 томова.

Аниме[уреди | уреди извор]

14. децембра 2020. објављено је да ће манга добити адаптацију аниме телевизијске серије у продукцији МАППА.[20] Имало је сценску презентацију на Џамп Фесту 2021. године, као део серије сценских презентација Џамп Студиа које су одржане онлајн 19.–20. децембра 2020. године.[21][22] Први трејлер за аниме серију приказан је на догађају "МАППА Стејџ 2021 – 10-о годишњица", одржаном 27. јуна 2021.[23] Аниме режирају Рју Накајама (редитељ) и Масато Наказоно (главни редитељ епизоде), а сценарије потписује Хироши Секо, дизајн ликова Казутака Сугијама, а дизајн ђавола Кијотака Ошијама. Тацуја Јошихара је директор акције, а Јусуке Такеда режира уметност. Наоми Накано је главни уметник у боји, а Јохеи Мијахара дизајнира екране. Серија је емитована на ТВ Токио и другим мрежама од 12. октобра до 28. децембра 2022.

Музика[уреди | уреди извор]

Музику аниме-а компонује Кенсуке Ушио.[24] Прва продужена репродукција музике (за епизоде ​​1–3), објављена је 26. октобра 2022.; друга продужена репродукција (за епизоде ​​4–7) објављена је 23. новембра, a трећа (за епизоде 8-12) објављена је 28. децембра. Уводна тематска песма је „Кик БекКеншија Јонезуа, док свака епизода садржи другачију завршну песму.[25]

Представа[уреди | уреди извор]

29. децембра 2022. године објављено је да ће серијал добити адаптацију позоришне представе, коју ће режирати и написати Фумија Мацузаки, и да ће се приказивати у Токију и Кјоту од септембра до октобра 2023. године.

Пријем[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Продаја[уреди | уреди извор]

До августа 2020, манга је имала преко 3 милиона примерака у оптицају,[26] имала је преко 4,2 милиона примерака у оптицају до октобра 2020. преко 5 милиона примерака у оптицају до децембра 2020.[27] преко 6,4 милиона примерака у оптицају до јануара 2021. преко 9,3 милиона примерака у оптицају до марта 2021. [28] преко 11 милиона примерака у оптицају до јуна 2021. [29] преко 12 милиона примерака у оптицају до децембра 2021. преко 13 милиона примерака у оптицају до јуна 2022. преко 15 милиона примерака у оптицају до августа 2022. преко 16 милиона примерака у оптицају до септембра 2022. преко 18 милиона примерака у оптицају до октобра 2022.[30] преко 20 милиона примерака у оптицају до новембра 2022. преко 23 милиона примерака у оптицају до јануара 2023. и преко 24 милиона примерака у оптицају до априла 2023.

Човек Моторна Тестера је била пета најпродаванија манга у првој половини 2021. са преко 4 милиона продатих примерака.[31] Године 2021. била је седма најпродаванија манга са преко 5 милиона продатих примерака.

Критички пријем[уреди | уреди извор]

Човек Моторна Тестера критичари су генерално добро прихватили мангу. Џејмс Бекет из Аниме Њуз Нетворк-а оценио је први том као Б+. Бекет је прокоментарисао: „Човек са моторном тестером је шашав, чудан, таман и бизаран, што је већ врста тонске мешавине која ме углавном не занима у својој уметности“ хвалећи такође њену убедљиву изградњу света и развој карактера, додајући да „зарађује много добре воље посвећењем свом изненађујуће озбиљном и шармантном бренду свирепог крвопролића“.[32] Николас Дупри са истог сајта је прокоментарисао: „То је бизарна, непредвидива и неоспорно јединствена узбудљива вожња, и волите је или мрзите, не постоји ништа друго слично томе.“[33] Хана Колинс из Комик Бук Рирорсес дала је позитивну рецензију серији, наводећи: „Човек Моторна Тестера носи сва обележја стандардне натприродне акционе серије, али њени тиши тренуци су тамо где његово мрачно срце куца најбрже“.[34]

Фуџимотов уметнички стил је такође похваљен. Колинс је похвалила Фуџимотово писање, наводећи да „дебело скициране линије на појединачним ликовима и мирним тренуцима преносе грубе ивице његовог света“.[34] Дупри је похвалио уметнички стил серије, рекавши: „како ђавољи непријатељи приче постају све моћнији, његова машта за бизарно, апстрактно и заиста узнемирујуће визуелно приповедање достиже висине које никада раније нисам видео у серији Џамп.[33] Бекет је назвао дизајн ликова и општу линију „мало генеричним на први поглед“, али да када „покољ преплави“, серија „има јасноћу стила и доследност визије која може бити чудесна за посматрање“.[32]

Теме[уреди | уреди извор]

Разни рецензенти су коментарисали употребу насиља и крвавих сцена у контексту приче. Дупри је написао да су „непоштовани тон и укусно крваво насиље“ елементи који чине да се серија „заиста истиче од самог почетка“.[33] Колинс је написао да крваве сцене, уместо да буду бесплатне, чине да се прича осећа „освежавајуће нефилтрираном“.[34] Бекет је написао да „дивљујуће смешна и крвава” премиса иде са њим у „свим врстама фасцинантних праваца”, додајући, међутим, да би његово уживање у грубом хумору и насиљу могло да одврати неке читаоце.[32]

Колинс је прокоментарисала да серија има премису „лабаво“ упоредиву са Џуџуцу Каисеном, додајући, међутим, да би Денџи могао да одговара калупу шонен протагонисте на папиру, али да је калуп „само ту да се разбије“, упоређујући његов „живот на рубу друштва“ до „дикенсовске параболе о невољи радничке класе“.[34]

Бекет је рекао да је, када је прочитао премису, схватио серију као „глупави стрип бесмислица, пародију на шонен мангу која првенствено постоји да би избацивала страницу за страницом страшних гегова и крвавих акција“, такође називајући га „мешавина разуларених тинејџерских секс комедија, Хелбој и Зла Смрт”.[32]

Рецензенти су такође коментарисали емоционалне аспекте серије. Дејси је разговарала о својим неочекиваним тренуцима „истинске патетике“, говорећи о интеракцијама између Денџија и Почите, напомињући и паралеле са Денџијевим односом са Макимом.[35] Дупри је написао да је „бомбастични, гранични нихилистички вртлог вицева о крви и пенисима” делимично реакција на „апсурдан и нелогичан свет у коме се дешава”, додајући да серија има „срце које поносно куца. Можда цинично срце, али оно које ипак саосећа са борбом да се пронађе смисао или утеха у окрутном и непредвидивом свету."[33]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Година Награда Категорија Резултат Ref.
2019 5th Next Manga Award Штампа 2. Место [36]
3rd annual Tsutaya Comic Award Следећа Пауза 9. Место [37]
2020 13th Manga Taishō Манга Таишо 8. Место [38][39]
2021 66th Shogakukan Manga Award Најбоља Шонен Манга Освојено [40][41][42]
Harvey Award Најбоља Манга [43][44]
27th Manga Barcelona Најбоља Шонен Манга [45]
2022 Japan Expo Awards Дарума За Најбољи Цртеж [46]
Дарума За Најбољи Сценарио
Дарума За Најбољу Акциону Мангу
Eisner Award Најбоље америчко издање међународног материјала—Азија Номинација [47]
Harvey Award Најбоља Манга Освојено [48][49]
  1. ^ „Viz's Shonen Jump to Preview Chainsaw Man by Fire Punch's Fujimoto". Приступљено 18. 5. 2023. 
  2. ^ „The Official Website for Chainsaw Man”. Viz Media. Архивирано из оригинала 3. 5. 2021. г. Приступљено 8. 9. 2020. 
  3. ^ 『チェンソーマン』TVアニメ化、制作はMAPPA 「ジャンプ+」で第2部連載も決定. ja (на језику: јапански). 14. 12. 2020. Архивирано из оригинала 1. 3. 2021. г. Приступљено 16. 5. 2021. 
  4. ^ Masuda, Hiromichi (25. 2. 2021). 『鬼滅』『呪術』の次は『チェンソーマン』だ! ジャンプ史上最もアブないダーク・ファンタジーをアニメ化する<MAPPA>とは?. Banger!! (на језику: јапански). ja. Архивирано из оригинала 27. 2. 2021. г. Приступљено 17. 7. 2021. 
  5. ^ animesrbija. „Chainsaw Man – Anime Srbija”. animesrbija. Приступљено 2023-05-17. 
  6. ^ „World”. Chainsaw Man Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  7. ^ „Devil”. Chainsaw Man Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  8. ^ „Fiend”. Chainsaw Man Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  9. ^ „Hybrid”. Chainsaw Man Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  10. ^ „World”. Chainsaw Man Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  11. ^ Poe, Arthur S. (2022-02-06). „When and Where Does Chainsaw Man Take Place?” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  12. ^ а б „Interview: Chainsaw Man Creator Tatsuki Fujimoto”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  13. ^ „「チェンソーマン」MAPPA制作でTVアニメ化! 藤本タツキ「ドロヘドロと呪術廻戦のパクリみたいなチェンソーマンを…」”. アニメ!アニメ! (на језику: јапански). 2020-12-14. Приступљено 2023-05-20. 
  14. ^ „Tatsuki Fujimoto Is Heavily Involved in Chainsaw Man Anime's Production”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  15. ^ „Shonen Jump Magazine Launches 3 New Manga in December”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  16. ^ „Chainsaw Man Manga Ends on December 14 With 'Important Announcement'. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  17. ^ „Chainsaw Man Manga Ends '1st Part,' '2nd Part' to Serialize on Shonen Jump+”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  18. ^ „Chainsaw Man Manga's '2nd Part' to Feature 'School Arc'. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  19. ^ „Chainsaw Man Manga's 2nd Part Launches on Shonen Jump+ on July 13”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  20. ^ „Chainsaw Man Manga Gets TV Anime at MAPPA”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  21. ^ „Jump Festa Event to Host Stage Presentation for Chainsaw Man Manga”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  22. ^ „Fully Online Jump Festa 2021 Event Schedule Released”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  23. ^ Harding, Daryl (2021-04-15). „Chainsaw Man TV Anime to Get 1st Trailer at MAPPA Stage Event in June”. Crunchyroll (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  24. ^ „Chainsaw Man TV Anime's 1st Teaser Unveils Staff”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  25. ^ Cardine, Kyle (2022-09-19). „Chainsaw Man Releases New Trailer, Announces Opening, 12 Ending Themes and Additional Cast”. Crunchyroll (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  26. ^ Luster, Joseph (2020-08-03). „Chainsaw Man Manga Shreds Through 3 Million Copies in Circulation”. Crunchyroll (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  27. ^ „Chainsaw Man, Onna no Sono no Hoshi Manga Top Kono Manga ga Sugoi! 2021 Lists”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  28. ^ „Chainsaw Man Manga Has 9.3 Million Copies in Circulation”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  29. ^ „Tatsuki Fujimoto's Chainsaw Man Manga Has 11 Million Copies in Circulation”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  30. ^ Harding, Daryl (2022-10-25). „Chainsaw Man Manga Adds 2 Million Copies to Its Total Run Since Anime Began”. Crunchyroll (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  31. ^ „Top-Selling Manga in Japan by Series: 2021 (First Half)”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  32. ^ а б в г „Chainsaw Man GN 1”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  33. ^ а б в г „The Blood-Soaked Manic Appeal of Chainsaw Man”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-21. 
  34. ^ а б в г „REVIEW: Chainsaw Man Vol. 1 Begins a Future Shonen Jump Classic”. CBR (на језику: енглески). 2020-10-05. Приступљено 2023-05-21. 
  35. ^ „Chainsaw Man – The Manga Critic” (на језику: енглески). 2020-01-13. Приступљено 2023-05-21. 
  36. ^ Loveridge, Lynzee (22. 8. 2019). „SPY × FAMILY, Kusuriya no Hitorigoto Win Tsugi ni Kuru Manga Award 2019”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 8. 11. 2020. г. Приступљено 8. 2. 2020. 
  37. ^ みんなが選ぶTSUTAYAコミック大賞2019 結果発表!. Tsutaya (на језику: јапански). Culture Convenience Club. Архивирано из оригинала 2. 11. 2020. г. Приступљено 2. 11. 2020. 
  38. ^ Pineda, Rafael Antonio (19. 1. 2020). „13th Manga Taisho Awards Nominate 12 Titles”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 2. 2. 2020. г. Приступљено 22. 1. 2020. 
  39. ^ Pineda, Rafael Antonio (16. 3. 2020). „Tsubasa Yamaguchi's The Blue Period. Manga Wins 13th Manga Taisho Awards”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 11. 11. 2020. г. Приступљено 6. 11. 2020. 
  40. ^ Hodgkins, Crystalyn (30. 11. 2020). „Chainsaw Man, Teasing Master Takagi-san, Duel Masters Nominated for 66th Shogakukan Manga Awards”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 17. 5. 2021. г. Приступљено 30. 11. 2020. 
  41. ^ 第66回小学館漫画賞に「デデデデ」「チェンソーマン」「ショコラの魔法」など. Comic Natalie (на језику: јапански). Natasha, Inc. 19. 1. 2021. Архивирано из оригинала 19. 8. 2021. г. Приступљено 19. 1. 2021. 
  42. ^ Mateo, Alex (19. 1. 2021). „Chainsaw Man, Teasing Master Takagi-san, Dead Dead Demon's Dededede Destruction, More Win 66th Shogakukan Manga Awards”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 26. 2. 2021. г. Приступљено 19. 1. 2021. 
  43. ^ Hazra, Adriana (18. 7. 2021). „Harvey Awards Nominate Chainsaw Man, Remina, 3 More Manga”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 18. 7. 2021. г. Приступљено 18. 7. 2021. 
  44. ^ Hodgkins, Crystalyn (8. 10. 2021). „Tatsuki Fujimoto's Chainsaw Man Manga Wins Best Manga at Harvey Awards”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 9. 10. 2021. г. Приступљено 9. 10. 2021. 
  45. ^ Ayén, Xavi (29. 10. 2021). „Salón del Manga Barcelona: Premio para 'Urara', un manga ambientado en Badalona” (на језику: шпански). La Vanguardia. Архивирано из оригинала 10. 11. 2021. г. Приступљено 7. 12. 2021. 
  46. ^ „Daruma 2022 : Les Résultats - Japan Expo Paris”. Japan Expo (на језику: француски). 18. 7. 2022. Архивирано из оригинала 26. 9. 2022. г. Приступљено 26. 9. 2022. 
  47. ^ Mateo, Alex (18. 5. 2022). „Chainsaw Man, Kaiju No. 8, Spy×Family, More Manga Nominated for Eisner Awards”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 18. 5. 2022. г. Приступљено 18. 5. 2022. 
  48. ^ Hazra, Adriana (14. 8. 2022). „Harvey Awards Nominate Blood on The Tracks, Blue Lock, Cat + Gamer, Chainsaw Man, Red Flowers, Spy x Family”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 2. 10. 2022. г. Приступљено 2. 10. 2022. 
  49. ^ Hodgkins, Crystalyn (8. 10. 2022). „Tatsuki Fujimoto's Chainsaw Man Manga Wins Harvey Award for Best Manga for 2nd Straight Year”. Anime News Network. Архивирано из оригинала 8. 10. 2022. г. Приступљено 8. 10. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]