Корисник:Stefan Pjanic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Шон Стрикланд (рођен 27. фебруара 1991) је амерички борац мешовитих борилачких вештина. Он се такмичи у среднјој категорији у "UFC" , и ту је бивши шампион средње категорије. Стрикланд је такође и бивши шампион средње категорије у „king of the cage“.

Шон Стрикланд
Шон Стрикланд на UFC Fight Night 200.
Лични подаци
НадимакТарзан
Датум рођења27. фебруар 1991
Место рођењаАнахајм, Калифорнија, Сједнињене Америчке Државе
Висина1,85 м
Маса84 кг
Каријера
Активни период2008-данас
Значајни клубовиMillennia MMA Gym (2014–данас)

Живот[уреди | уреди извор]

Шон Стрикланд је одрастао у Корони, Калифорнији, у домаћинству са физичким и емотивно насилним отцем који је злоупотребљавао различите супстанце[1][2][3][4]. Шонов отац је био параноичан човек, поготово када је реч о његовој жени, Шоновој мајци. Не зна се за сигурно, али се предпоставља да је Шонов отац имао гранични поремећај личности, јер је овај поремећај окарактеристичан параноичним заблудама и нестабилним понашањем[5][6]. Такође, Шонов отац је примао социјалну помоћ због инвалидности, па је због недостатка новца и Шонова мајка радила. Због његових менталних проблема, Шонов отац је умислио да га његова жена вара са њеним колегама са посла. Шон је у интервјуима говорио о ситуацијама када његов отац викао на његову мајку и оптуживао је да га вара[7]. Последица оваквог понашања Шоновог оца је оставило велике трауме на Шона. Једна од страшнијих прича из Шоновог детињства је кад је Шонов отац почео да дави Шонову мајку, па је Шон био доведен у ситуацију да је морао да нападне свог отца гитаром, у покушају да спаси своју мајку[8]. Шон је ударио свог отца гитаром у главу, и потом је узео телефон,побегао од куће и позвао полицију, која је убрзо ухапсила његовог отца. Meђутим, одмах сутрадан је нјегов отац пуштен из затвора, након што је његова мајка платила његову затворску кауцију[9]. Такође, покушавајући да потпуно опише какав тип особе је био његов отац, испричао како би му отац ломио његове омиљене играчке, без ралога[10].

Шон је провео критичан период развоја свог живота у паклу, што обично значи да је нанета непоправљива штета на његово ментално стање.

Овакав живот су натерале Шона да постане љуто дете коме је био неопходан неки мушки узор у животу и ту улогу је презео Шонов деда. У његовој младости, Шон се угледао и имао је близак однос са својим дедом који је непоправљиво оштетио његове тинејџерске године са својим нео-нацистичким веровањима, као и веровања која подржавају бели супермацизам. Шон је тад био у шестом разреду (12 година), и рекао је да када си тако млад, потребан ти је неко на кога ћеш да се угледаш, и у том тренутку за Шона је то био његов деда. Шон  је прихватио идеологију свог деде и тај поглед на свет, који се још појачао након што је Шон одгледао филм „америчка историја икс“.  „Волео сам живот који су живели, само прљаво, бело смеће, да имам поштовање, знаш? Када сам био клинац, то је био неко кога бих обожавао као херој, ту идеологију”, рекао је Стрикланд о ликовима у филму[11].

У деведом разреду (15 година), Стрикланд је избачен из школе због злочина мржње[12]. „Прошао сам кроз чудну неонацистичку фазу и фазу беле надмоћи. Био сам избачен из школе због злочина мржње, сва ова луда срања и био сам толико љут и био је добар осећај имати нешто да мрзим. Шетао бих се улицом са ножем или каменом надајући се да убијем некога. Једноставно сам знао да ако бих само могао убити неког човека, то би ме усрећило, и био сам на путу да то остварим. Када довољно маштате о томе, почнете се доводити у ситуацију да остваритефантазију.“ рекао је Стрикланд у интервјуу.[13] Након тог инцидента његова мајка је одлучила да га одведе у теретану за мешовите борилачке вештине „EMPIRE MMA“. Мешовите борилачке вештине су га спасле од живота пуног мржње, тиме што му је пружио начин да избаци сав тај бес и незадовољство, и истовремено га научио дисциплини и строгом режиму, што је помогло Шону да се удаљи од штетних утицаја и пружило му нову перспективу на живот. Шон је рекао да мисли да никад раније није осетио срећу, све до тог дана[14]. У истом интервјуу, Шон је рекао да није почео да тренира мешовите борилачке вештине, вероватно би постао серијски убица, или био у затвору. Такође у теретани је је упознао бројне људе различитих раса и вера који су му помогли, са којима је имао много тога заједничко, и због којих је одлучио да промени своју идеологијu. Стрикланд је рекао : „Онда сам почео да тренирам и у тренутку када сам почео да тренирам био сам као, 'јеби га, ја не мрзим никога. Сви су кул. Много људи који су ми помогли у животу, нису били белци.'“[15]. Шон је признао да док други људи на мешовите борилачке вештине гледају као на посао, он лично на овај спорт гледа као нека форма терапије и начин на који може да побољша своје ментално здравље[16]. Може се рећи да Шонова првобитна идологија и оргинални поглед на свет није његова кривица, са обзиром да су та сва веровања била усађена у њега веома рано у животу, кад је био дете. Шон је доказ да су наша мишљења, веровања и предрасуте, подложне променама.

Са седамнаест година, Шон је имао још један физички сукоб са својим отцем, што се завршило полицијском интервенцијом. Шон је овако објаснио тај догађај „Када сам имао око 17 година, једног дана сам се пробудио док су се они свађали. Он ми се приближио, и унео у лице, говорећи да ми је отац, а ја сам само размишљао како ћу га ударити главом и сломити му нос. Он пада, плаче, никада нећу заборавити тај призор - монструма, баука у мом животу, како пада на тло, плачући, држећи нос. Било је скоро разочаравајуће, као да сам очекивао много више од њега.“[17].Након овог догађаја Шон и његова мајка су се изселили из куће његовог отца.[18]

2017. године, Шонов отац је умрао од рака.

У децембру 2018. године, док је возио мотор стрикланд је ударен аутом у Лос Анђелесу. Претрпео је бројне повреде и морао је да оперише колено након тог инцидента[19].

Коментари везани за ЛГБТ+ заједницу[уреди | уреди извор]

У јануару 2022, Стрикланд је одговорио на питање на Твитеру, "Када бих имао хомосексуалног сина, сматрао бих да сам пропао као човек."[20] У мају 2022, Стрикланд је суспендован са Твитера због увредљивих коментара о ЛГБТ темама пред месец поноса.[21][22]. Током конференције за штампу за УФЦ 297, Стрикланд је одговорио на питање новинара о својим претходним коментарима, такође критикујући канадског премијера Џастина Трудоа због вођења протеста конвоја у Канади и рекламну кампању Бад Лајт-а која је укључивала инфлуенсера Дилана Малвенија, који је трансвестит.[23][24]

18. јануара 2024. на дану новинаре везан за УФЦ 297, када је новинар поменуо контроверзни твит Стрикланда, Стрикланд је делимично одговорио: "Ти си део великог проблема, кукавица која ми поставља глупа питања. Само пре десет година, бити транс значило је да сте ментално болесни, али људи попут тебе одједном су одлучили да промене све. Ти си инфекција, ти си дефиниција слабости - све што је лоше што се дешава овом свету је због тебе. Добра ствар је што свет није купио ово - није купио ову бесмислицу и агенду коју гураш. Постоје два пола, и не желим да моја деца уче у школи шта би требало да им буду преференције. Овај тип је проклети непријатељ! Погледај непријатеља нашег света - ево га, седи овде и поставља своја глупа питања."[25]

Каријера у мешовитим борилачким вештинама[уреди | уреди извор]

Почетак каријере[уреди | уреди извор]

Шон Стрикланд је дебитовао 2008. године у „king of the cage“ и остварио непоражени рекорд 9-0 пре него што се суочио са Џошом Брајантом у борби за титулу Краља кавеза у средњој категорији 9. децембра 2012. Стрикланд је победио подељеном одлуком, а затим је три пута успешно одбранио титулу пре него што га је потписао UFC[26].

Ultimate Fighting Championship (UFC)[уреди | уреди извор]

  • 15. марта 2014. године је Стрикланд дебитовао на "UFC 171". Његов противник је био Баба МекДанијел[27]. Стрикланд је победио гушењем противника у првој рунди.
  • 31. маја 2014. године  се одржао Стрикладнов следећи меч који је био против Лук Барната на "UFC fight night 41"[28]. Стрикланд је победио подељеном одлуком[29].
  • 22. фебруара 2015. године,на "UFC Fight Night 61", Стрикланд се борио против Сантијага Понзинбиоа. Ово је био Шонов дебут у средњу категорију и он је овај меч изгубио једногласном одлуком судија[30].
  • 15. јула 2015. године , на "UFC Fight Night 71“, Стрикланд се борио против Игора Араујоа и победио је једногласном одлуком судија[31].
  • 21. фебруара 2016. године, на "UFC Fight Night 83", Стрикланд се борио против Алекса Гарсије. Стрикланд је победио овај меч техничким нокаутом у трећој рунди[32].
  • 4. јуна 2016. године , на UFC 199, Стрикланд се борио против Томa Бризија[33]. Стрикланд је победио подељеном одлуком[34].
  • 20. августа 2016. године, Шон је требао да се бори протим Тима Минса на UFC 202[35]. Међутим Стрикланд је почетком августа изјавио да се повлачи из борбе, и као разлог наводи повреду колена[36].
  • 8. априла 2017. године, Стрикланд се борио против Камару Усмана на UFC 210[37]. Стрикланд је ову борбу изгубио једногласном одлуком од стране судија[38].
  • 11. новембра 2017. године, стрикланд се борио против Корта МекГија на UFC Fight Night 120[39]. Ова борба је трајала све три рунде и оргинално су судије најавиле да се меч завршио нерешено. Након борбе отркривено је да је дошло до грешке у израчунавању судијских бодова, и Стрикланд је проглашен за победника једногласном одлуком судија[40].
  • 12. Маја 2018. године, Стрикланд  се борио против Елизија Залескија дос Сантоса на UFC 224. Шон је изгубио ову борбу нокоутом у првој рунди[41].
  • 27. октобра 2018. године, Стрикланд се борио против Нордина Талеба на "UFC Fight Night 138".Стрикланд је победио техничкиm нокоутом у другој рунди[42]. Стрикланд је након ове борбе постао слободан играч јер му је уговор истекао[43].
  • 31. октобра 2020. године, Стрикланд се борио против Џека Маршмена на "UFC Fight Night 181". Стрикланд је победио једногласном одлуком судија[44].              
  • 14. новембра 2020. године, Стрикланд се борио против Брендана Алена на "UFC Fight Night 182". Стрикланд је победио техничкиm нокоутом[45].                 
  • 2. маја 2021. године, Стрикланд се борио против Кристофа Јоткa на "UFC Vegas 25". Стрикланд је победио једногласном одлуком судија[46].
  • 1. августа 2021. године, Стрикланд се борио против Ураје Хола na "UFC Vegas 33". Стрикланд је победио једногласном одлуком судија[47].
  • 5. фебруара 2022. године, Стрикланд се борио против Џека Херманисона на "UFC Fight Night 200". Стрикланд је победио једногласном одлуком судија[48].
  • 3. јула 2022. године, Стрикланд се борио против Алекса Перере на UFC 276. Стрикланд је изгубио техничким нокоутом[49].
  • 17. децембра 2022. године, Стрикланд се борио против Џереда Канонира на UFC Fight Night 216. Стрикланд је изгубио подељеном одлуком судија[50].
  • 14. јануара 2023. године, Стрикланд се борио против Насурдина Имавова на "UFC Fight Night 217". Стрикланд је победио једногласном одлуком судија[51].
  • 1. јула 2023. године, Стрикланд се борио против Абуса Магмедова на "UFC Vegsa 76". Стрикланд је победио техничким нокоутом[52].
  • 10. Септембра 2023. године, Стрикланд се борио против Израела Адесање на UFC 293. Стрикланд је победио једногласном одлуком судија[53].
  • 21. јануара 2024. године, Стрикланд се борио против Дрикусa Ду Плесиса na UFC 297. Стрикланд је изгубио подељеном одлуком судија[54].

UFC шампион средње категорије[уреди | уреди извор]

Стрикланд се 10. септембра 2023. године, на UFC 293, борио против Израела Адесање за титулу UFC шампиона средње категорије. Стрикланд је успешно скинуо круну са тадашњег шампиоина Адесање и званично постао UFC шампион средње категорије. Може се рећи да је ово било једно од најбољих издања Адесање, бар кад је реч о његовим вештинама, са обзиром да долаза из два узастопна тренинг кампа, али и поред тога Стрикланд је добио ментални рат, ушао Адесањи у главу. Адесања је деловао непријатно током припреме за ову борбз, конференцију, као и при уласку у ринг. По лицу се могло видети да Адесања полако пуца под притиском. Стрикландове борилачке вештине су биле боље читав меч, што се видело по несигурности и непријатности Адесање. Адесања није успевао да зада ниједан јак ударац Стрикланду, и тад је схватио да га је теже погодити него што је првобитно мислио. У овом мечу чак није ни било рвања, већ искључиво бокс, где је Стрикланд био знатно бољи. Чак и у првој рунди је Стрикланд постигао нокоут који је замало одмах завршио меч, али је тадашњи шампион успео да издржи до краја рунде, али није успео да преокрене меч, са обзиром на Стрикландовe одличнe одбрамбене вештине. Шон је победио сваку сем друге рунде. Стрикланд је вршио тежак притисак и победио је Адесању у Адесањином стилу, тј „марширајући“ ка њему. Адесања је тешко примио овај пораз, што се може закључити на основу чињенице да се није ни појавио на конференцији за штампу после меча. Меч се завршио једногласном одлуком судија (49-46, 49-46, 49-46).


Стрикланд је имао прву одбрану титуле, 20. јануара 2024, на UFC 297, против Дрикуса Де Плесиса. Пре њихове борбе, оба такмичара су се налазила у публици на UFC 296. Дошло је до грубе размене речи, и затим је Стрикланд напао Де Плесиса. Стрикланд је потом био избачен.Стрикланд је изгубио меч подељеном одлуком судија.

Стил борбе[уреди | уреди извор]

Борећи се у приметно усправном, ортодоксном ставу,[55] Шон Стрикланд се истиче по својој дефанзивној борби. То је очигледно у званичној статистици УФЦ-а о Значајној одбрани удараца, где се може похвалити стопом одбране од 65,4% - највишом међу активним борцима у средњој категорији.[56]

Коментатор УФЦ-а, Џо Роган, изјавио је о одбрани Шона Стрикланда: "Он више спарингује од било кога у УФЦ-у и стављају му протезу за уста која мери колико пута бива ударен. Он бива мање ударан од било кога [и] његова одбрана је феноменална."[57]

Кључно за Стрикландову дефанзиву је "philly shell ", што се односи на позиционирање предње руке на доњи део трупа, а задње руке ближе страни лица.[58]То омогућава Стрикланду да се бори дефанзивно, одбијајући ударце својим подигнутим предњим раменом, као и активно одбијајући ударце и провере удараца.

Што се тиче офанзиве, Шон Стрикланд преферира да користи свој бокс унутар својих борби. Стрикланд врши притисак тако што константно хода напред и присиљава своје противнике у боксерски опсег, у којем често примењује равне ударце у великом обиму, праћене десним крошеом.[59]

Стрикланд генерално примењује своје рвање дефанзивно са великим ефектом, са високом статистиком одбране од рушења од 84%[60].

Шампионати и достигнућа[уреди | уреди извор]

UFC[уреди | уреди извор]

  • UFC Шампионат средње категорије (Једном)[61]
  • Борба вечери (Једном) против Дриkуса ду Плесиса[62]
  • Перформанс ноћи (Три пута) против Брендана Алена, Абус Магомедовa и Израела Адесање [63] [64][65]
  • Пето најниже процентуално дно у историји UFC средње категорије (1.14%)[66]
  • Други по броју највише значајних удаљених удараца постављених у историји UFC-а (1712)
  • Други по броју највише значајних удараца постављених у историји UFC-а средње категорије (1155)[67]
  • Трећи по броју највише значајних удараца постављених у историји UFC-а (1887)[68]
  • Трећи по броју највише удараца постављених по минуту у историји UFC-а средње категорије (6.19)[67]
  • Изједначен (Френсис Кармонт, Брендан Ален и Каио Борраљо) за седми најдужи низ победа у историји UFC-а средње категорије (6)[69]
  • Шести по броју највише значајних удараца заштитних процената у историји UFC-а средње категорије (64.8%)[67]
  • Други по најдужем просечном времену борбе у историји UFC-а средње категорије (16:57)[67]
  • Највише значајних удараца покушаних у UFC борби средње категорије (428) (против Ураје Хала)[70]
  • Трећи по броју највише значајних удараца покушаних у UFC борби средње категорије (400) (против Џареда Канонијера)[70]
  • Највише значајних удараца покушаних у UFC борби полутеже категорије (405) (против Насурдине Имавова)[71]
  • Највише укупно покушаних удараца у UFC борби полутеже категорије (420) (против Насурдине Имавова)[71]
  • Највише значајних удараца у главу постављених у UFC борби средње категорије (173) (против Ураје Хала)[70]
  • Највише значајних удараца постављених у UFC борби за шампионат средње категорије (173) (против Дрицуса ду Плесиса)[70]
  • Изједначен (Крис Лебен) за трећи најбржи повратак да би освојио две борбе (14 дана у 2020. години)[72]

King of the cage

  • KOTC Шампионат средње категорије (Једном)
  • Пет успешних одбрана титуле

MMAjunkie.com

  • 2020. година - борац који успешно преокреће меч[73]
  • 2023. година - Мушки борац године[74]

Шердог

  • -2020. година - борац који успешно преокреће меч[75]

Рекорд мешовитих борилачких вештина[уреди | уреди извор]

Резултати професионалне каријере
34 меча 28 победе 6 пораза
Нокаут 11 2
Предаја 4 0
Одлука 13 4
Резултат Скор Противник Начин Догађај Датум Рунда Време Локација Белешке
Пораз 28–6 Дрикус ду Плесис одлука (подељена) UFC 297 20. јануар 2024. 5 5:00 Торонто, Онтарио, Канада Изгубио шампионски појас UFC средње категорије

Најбоља борба ноћи

Победа 28–5 Израел Адесања одлука (једногласна) UFC 293 10. септембар 2023. 5 5:00 Сидниеј, Аустралија Освојио шампионски појас UFC средње категорије

Најбољи перформанс ноћи

Победа 27–5 Абусупијан Магомедов Технички нокоут UFC on ESPN: Strickland vs. Magomedov 1. Јул 2023. 2 4:20 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе Најбољи перформанс ноћи
Победа 26–5 Насурдине Имавов одлука (једногласна) UFC Fight Night: Strickland vs. Imavov 14. јануар 2023 5 5:00 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе Дебитовао у полутешкој категорији.
Пораз 25–5 Џаред Канонир одлука (подељена) UFC Fight Night: Cannonier vs. Strickland 17. децембар 2022 5 5:00 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе
Пораз 25–4 Алекс Перера нокоут UFC 276 2. Јул 2022 1 2:36 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе
Победа 25–3 Џек Хермансон одлука (подељена) UFC Fight Night: Hermansson vs. Strickland 5. фебруар 2022 5 5:00 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе
Победа 24–3 Ураја Хол одлука (једногласна) UFC on ESPN: Hall vs. Strickland 31. Јул 2021 5 5:00 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе
Победа 23–3 Кристоф Јотко одлука (једногласна) UFC on ESPN: Reyes vs. Procházka 1. Мај 2021 3 5:00 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе
Победа 22–3 Брендан Ален Технички нокоут UFC Fight Night: Felder vs. dos Anjos 14. Новембар 2020 2 1:32 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе Дебут у категорији без граница (88 кг) bout. Најбољи перформанс ноћи
Победа 21–3 Џек Маршмен одлука (једногласна) UFC Fight Night: Hall vs. Silva 31 Октробар 2020 3 5:00 Лас Вегас, Невада, Сједињене Државе Повратак у средњу категорију; Маршмен је промашио тежину.
Победа 20–3 Нордин Талеб Технички нокоут UFC Fight Night: Volkan vs. Smith 27 Октробар 2018 2 3:10 Монктон , Нови Брунсвик, Канада
Пораз 19–3 Елизеj Залески дос Сантос нокоут UFC 224 12. Мај 2018 1 3:40 Рио де Жанеиро, Бразил
Победа 19–2 Корт МекГи одлука (једногласна) UFC Fight Night: Poirier vs. Pettis 11. Новембар 2017 3 5:00 Норфолк, Вирџинија, Сједнињене Државе
Пораз 18–2 Камару Усман одлука (једногласна) UFC 210 8. Април 2017 3 5:00 Бафало, Њујорк, Сједињене Државе
Победа 18–1 Том Бризи одлука (подељена) UFC 199 4. Јун 2016 3 5:00 Инглвуд, Калифорнија, Сједињене Државе
Победа 17–1 Алекс Гарсија нокоут UFC Fight Night: Cowboy vs. Cowboy 21. Фебруар 2016 3 4:25 Питсбург, Пенсилванија, Сједињене Државе
Победа 16–1 Игор Араујо одлука (једногласна) UFC Fight Night: Mir vs. Duffee 15. Јул 2015 3 5:00 Сан Дијего, Калифорнија, Сједнињене Државе
Пораз 15–1 Сантијаго Понзинибо одлука (једногласна) UFC Fight Night: Bigfoot vs. Mir 22. Фебруар 2015 3 5:00 Порто Алегре, Бразил Повратак у велтер категорију.
Победа 15–0 Лук Барнат одлука (подељена) UFC Fight Night: Muñoz vs. Mousasi 31. Мај 2014 3 5:00 Берлин, Немачка
Победа 14–0 Баба МекДанијел предаја UFC 171 15. март 2014 1 4:33 Далас, Тексас, Сједињене Државе
Победа 13–0 Мат Лаглер Технички нокоут KOTC: Split Decision 29. Август 2013 1 4:59 Хајланд, Калифорнија, Сједињене Државе Одбранио је првенство КОТС у средњој категорији.
Победа 12–0 Јусуке Сакашита одлука (једногласна) KOTC: Worldwide 5. Јул 2013 5 5:00 Манила, Филипини Одбранио је првенство КОТС у средњој категорији.
Победа 11–0 Бил Албрехт нокоут KOTC: Restitution 7. Фебруар 2013 1 2:41 Лос Анђелес, Калифорнија, Сједињене Државе Одбранио је првенство КОТС у средњој категорији.
Победа 10–0 Џош Брајант одлука (подељена) KOTC: Unification 8. Децембар 2012 3 5:00 Хајланд, Калифорнија, Сједињене Државе Одбранио је првенство КОТС у средњој категорији.
Победа 9–0 Брендон Хант Технички нокоут KOTC: Hardcore 26. Април 2012 1 3:24 Хајланд, Калифорнија, Сједињене Државе Осовјио је првенство КОТС у средњој категорији.
Победа 8–0 Брендон Хант Технички нокоут KOTC: Steel Curtain 17. Децембар 2011 1 3:48 Норман, Оклахома, Сједињене Државе
Победа 7–0 Брет Сбардела нокоут KOTC: Demolition 6. Август 2011 1 1:03 Вокер, Минесота, Сједињене Државе
Победа 6–0 Донавин Хоки предаја KOTC: Platinum 25. Новембар 2010 1 1:21 Дурбан, Јужна Африка Повратак у средњу категорију.
Победа 5–0 Адријел Монтес Технички нокоут KOTC: Underground 63 2. Октобар 2010 2 1:05 Лофлин, Невада, Сједињене Државе
Победа 4–0 Џорџ Интерјано одлука (једногласна) Long Beach Fight Night 7 3. Јануар 2010 3 5:00 Лонг Бич, Калифорнија, Сједињене Државе
Победа 3–0 Вилијам Вилер предаја KOTC: Jolted 3. Октобар 2009 1 1:55 Лофлин, Невада, Сједињене Државе Дебут у лакој тешкој категорији
Победа 2–0 Брендон Елсворт Технички нокоут KOTC: Last Resort 14. Март 2009 1 1:28 Лофлин, Невада, Сједињене Државе Дебут у средњој категорији
Победа 1–0 Тајлер Потет предаја KOTC: Protege 22. Март 2008 2 1:53 Лофлин, Невада, Сједињене Државе Дебут у велтер категорији

[76]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sean Strickland Details His Neo-Nazi Past, Homicidal Thoughts - The MMA Hour (на језику: српски), Приступљено 2024-04-30 
  2. ^ „Sean Strickland Is At Peace | UFC”. www.ufc.com (на језику: енглески). 2020-10-30. Приступљено 2024-04-30. 
  3. ^ Sean Strickland - The Makings of a Murderer (на језику: српски), Приступљено 2024-04-30 
  4. ^ Sean Strickland - Psychology Of A Psychopath (на језику: српски), Приступљено 2024-04-30 
  5. ^ Sean Strickland - The Makings of a Murderer (на језику: српски), Приступљено 2024-04-30 
  6. ^ „Borderline Personality Disorder - National Institute of Mental Health (NIMH)”. www.nimh.nih.gov (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  7. ^ „YouTube Transcript - read YouTube videos”. youtubetranscript.com. Приступљено 2024-04-30. 
  8. ^ „YouTube Transcript - read YouTube videos”. youtubetranscript.com. Приступљено 2024-04-30. 
  9. ^ Lohan, Rohit (2023-09-08). „Sean Strickland’s Parents: Everything About the UFC Star’s Childhood and His Relationship With His Father”. EssentiallySports (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  10. ^ „YouTube Transcript - read YouTube videos”. youtubetranscript.com. Приступљено 2024-04-30. 
  11. ^ Lee, Alexander K. (2021-10-31). „Sean Strickland details neo-Nazi past, finding salvation in MMA”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  12. ^ https://www.sportskeeda.com/mma/news-kicked-school-hate-crime-sean-strickland-talks-never-fit-mold-superstar-made-stop-chasing.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  13. ^ Sean Strickland - The Makings of a Murderer (на језику: српски), Приступљено 2024-05-02 
  14. ^ https://www.sportskeeda.com/mma/news-sean-strickland-gets-emotional-discussing-passion-mma.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  15. ^ Lee, Alexander K. (2021-10-31). „Sean Strickland details neo-Nazi past, finding salvation in MMA”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  16. ^ Sean Strickland - Psychology Of A Psychopath (на језику: српски), Приступљено 2024-04-30 
  17. ^ Sean Strickland - The Makings of a Murderer (на језику: српски), Приступљено 2024-04-30 
  18. ^ „Sean Strickland’s Parents and Rough Childhood - UFC Middleweight’s Disturbing Past Will Surprise You”. sportsmanor.com (на језику: енглески). 2023-09-08. Приступљено 2024-04-30. 
  19. ^ Cruz, Guilherme (2020-09-02). „Sean Strickland returns from two-year layoff after motorcycle accident, fights Wellington Turman at Oct. 31 UFC event”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  20. ^ „UFC's Sean Strickland Says Having Gay Son Means He 'Failed As a Man'. www.out.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  21. ^ https://www.sportskeeda.com/mma/news-sean-strickland-gets-suspended-twitter-claiming-transgender-people-mental-retardation.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  22. ^ https://www.sportskeeda.com/mma/news-paulo-costa-reacts-sean-strickland-twitter-account-suspended.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  23. ^ „UFC’s Sean Strickland berates reporter in anti-LGBTQ, anti-Trudeau rant | Globalnews.ca”. Global News (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  24. ^ Cobb, Kayla (2024-01-18). „ESPN Challenged to Speak Out After UFC's Sean Strickland's Anti-LGBTQ+ Rant | Video”. TheWrap (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  25. ^ „"Creature, enemy of the world, infection." Strickland slams journalist who defends transgender people – RingSide24”. ringside24.com. Приступљено 2024-05-06. 
  26. ^ Sherdog.com. „Sean”. Sherdog (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  27. ^ Holland, Jesse (2014-03-03). „'Tarzan' Swings Into UFC 171, Faces Bubba McDaniel”. MMAmania.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  28. ^ „Luke Barnatt vs. Sean Strickland set for UFC Fight Night 41 in Berlin UFC News | MMA News - BJPENN.COM”. web.archive.org. 2014-05-27. Приступљено 2024-04-30. 
  29. ^ „UFC Fight Night 41 results: Sean Strickland shocks Luke Barnatt with split decision”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2014-05-31. Приступљено 2024-04-30. 
  30. ^ „UFC Fight Night 61 results: Ponzinibbio tops Strickland in 'FOTN' contender”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2015-02-23. Приступљено 2024-04-30. 
  31. ^ Igor Araújo (на језику: енглески), 2024-04-25, Приступљено 2024-04-30 
  32. ^ Redux, Unambig (2016-02-21). „TKO! Strickland Chases Down Garcia For Win”. MMAmania.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  33. ^ „Sean Strickland gets home fight, meets Tom Breese at UFC 199 in Los Angeles in June”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2016-03-29. Приступљено 2024-04-30. 
  34. ^ „UFC 199 results: Sean Strickland edges Tom Breese by split decision”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2016-06-04. Приступљено 2024-04-30. 
  35. ^ Sherdog.com. „Tim Means Returns from Suspension to Face Sean Strickland at UFC 202”. Sherdog (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-30. 
  36. ^ „Sean Strickland out at UFC 202; promotion seeks new opponent for Tim Means”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2016-08-05. Приступљено 2024-04-30. 
  37. ^ „Sean Strickland vs. Kamaru Usman added to UFC 210 in Buffalo”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2017-02-14. Приступљено 2024-04-30. 
  38. ^ „UFC 210 results: Kamaru Usman dominates Sean Strickland, still perfect in UFC”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2017-04-09. Приступљено 2024-04-30. 
  39. ^ Doyle, Dave (2017-08-21). „Court McGee vs. Sean Strickland set for UFC Fight Night 120”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  40. ^ „UFC Fight Night 120 results: Sean Strickland wins hard-fought decision upon further review”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2017-11-12. Приступљено 2024-05-02. 
  41. ^ „UFC 224 results: Elizeu Zaleski dos Santos decks Sean Strickland with highlight-reel spinning kick”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2018-05-13. Приступљено 2024-05-02. 
  42. ^ Sherdog.com. „UFC Fight Night 138 Prelims: Sean Strickland Pounds Out Nordine Taleb”. Sherdog (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  43. ^ „Fear of losing not entirely behind Sean Strickland, but UFC Moncton win is a start”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2018-10-30. Приступљено 2024-05-02. 
  44. ^ „Livescore”. 24live.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  45. ^ „Stats | UFC”. ufcstats.com. Приступљено 2024-05-02. 
  46. ^ Martin, Damon (2021-05-01). „UFC Vegas 25 results: Sean Strickland punishes Krzysztof Jotko on the feet to win unanimous decision”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  47. ^ „UFC Fight Night: Hall vs Strickland Results, Winner Interviews, Fight Highlights and More”. www.ufc.com (на језику: енглески). 2021-07-29. Приступљено 2024-05-02. 
  48. ^ „Stats | UFC”. ufcstats.com. Приступљено 2024-05-02. 
  49. ^ Martin, Damon (2024-01-20). „UFC 297: Alex Pereira set to corner former opponent Sean Strickland in main event”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  50. ^ „Cannonier earns decision UFC win over Strickland”. ESPN.com (на језику: енглески). 2022-12-18. Приступљено 2024-05-02. 
  51. ^ Underground, John Morgan, MMA (2023-01-14). „UFC Fight Night 217 Results: Sean Strickland Outpoints Nassourdine Imavov”. Sports Illustrated (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  52. ^ „UFC Fight Night: Strickland vs Magomedov Results | Winner Interviews, Highlights And More From Las Vegas”. www.ufc.com (на језику: енглески). 2023-07-01. Приступљено 2024-05-02. 
  53. ^ Newswire, MMA Fighting (2023-09-09). „UFC 293 Results: Adesanya vs. Strickland”. MMA Fighting (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-02. 
  54. ^ „UFC 297: Strickland vs du Plessis | UFC”. www.ufc.com (на језику: енглески). 2023-11-06. Приступљено 2024-05-02. 
  55. ^ Arbour, Braeden (2023-01-13). „Sean Strickland vs. Nassourdine Imavov staff predictions | UFC Vegas 67”. thebodylockmma.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  56. ^ „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  57. ^ Mahanta, Himanga (2023-12-01). „Joe Rogan Busts Myth About UFC Champ Sean Strickland’s Fighting Style While Scrutinizing His Defense- “MotherF**** Man” Joe Rogan Busts Myth About UFC Champ Sean Strickland’s Fighting Style While Scrutinizing His Defense- “MotherF**** Man. EssentiallySports (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  58. ^ Src='https://Secure.gravatar.com/Avatar/C7b929334b593efc232f0eef79cb0f0f?s=80, <img Alt=; #038;d=mm; Srcset='https://Secure.gravatar.com/Avatar/C7b929334b593efc232f0eef79cb0f0f?s=160, #038;r=g'; #038;d=mm; artist, #038;r=g 2x' class='avatar avatar-80 photo' height='80' width='80' decoding='async'/> David Wray A. martial; Houston, former coach for two decades from; kickboxing, Texas Specializing in the disciplines of; karate; MMA (2023-01-06). „What Is The Philly Shell Defense In Boxing?”. www.lowkickmma.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  59. ^ Sherdog.com. „Scouting Report: Sean Strickland”. Sherdog (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  60. ^ „Stats | UFC”. ufcstats.com. Приступљено 2024-05-06. 
  61. ^ Sherdog.com. „Sean Strickland Outworks Israel Adesanya in Shocking UFC 293 Upset Down Under”. Sherdog (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  62. ^ Mazique, Brian. „UFC 297 Results: Winners, Finishes, Bonuses And Highlights”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  63. ^ Ravens, Andrew (2020-11-14). „UFC On ESPN+ 41 Bonuses: Rafael Dos Anjos & Paul Felder Earn FOTN Honors”. MMA News | UFC News, PPV & Fight Night Coverage, Interviews & Analysis (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  64. ^ „UFC on ESPN 47 bonuses: Sean Strickland gets extra $50K on chase for better American morals”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2023-07-02. Приступљено 2024-05-06. 
  65. ^ https://www.bjpenn.com/mma-news/sean-strickland/ufc-293-bonus-report-sean-strickland-one-of-four-fighters-to-take-home-50k/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  66. ^ „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  67. ^ а б в г „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  68. ^ „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  69. ^ „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  70. ^ а б в г „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  71. ^ а б „Record Book | UFC”. statleaders.ufc.com. Приступљено 2024-05-06. 
  72. ^ „20 Quickest UFC Turnarounds (Shortest Time Between Fights)” (на језику: енглески). 2024-01-03. Приступљено 2024-05-06. 
  73. ^ „MMA Junkie's 2020 'Comeback Fighter of the Year': Sean Strickland wins big after accident”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2021-01-07. Приступљено 2024-05-06. 
  74. ^ „MMA Junkie's 2023 Male Fighter of the Year: Sean Strickland”. MMA Junkie (на језику: енглески). 2023-12-21. Приступљено 2024-05-06. 
  75. ^ Sherdog.com. „Sherdog’s 2020 Comeback Fighter of the Year”. Sherdog (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-06. 
  76. ^ „Sean Strickland | UFC”. www.ufc.com (на језику: енглески). 2018-09-14. Приступљено 2024-05-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]