Крај танана шадрвана

С Википедије, слободне енциклопедије
Хајнрих Хајне

Крај танана шадрвана је севдалинка која је настала превођењем песме „Азра“ (нем. Der Asra) коју је написао Хајнрих Хајне.

Аутори превода песме „Азра“[уреди | уреди извор]

Алекса Шантић, аутор најпознатијег превода песме Азра

Аутор превода ове песме је Алекса Шантић.[1] Алекса Шантић је превео ову песму 1923. године и објавио у својој књизи превода песама Хајнриха Хајнеа под називом „Из Хајнеове лирике“. Песму Азра су преводили поред Шантића и Владимир Назор, Добриша Цесарић и Сафвет-бег Башагић.

Композитори[уреди | уреди извор]

Многобројни композитори су компоновали музику инспирисани овом песмом. Први је музику уз ову песму компоновао Карл Лев а затим и Антон Рубинштајн [2]

Легенда о племену Азра[уреди | уреди извор]

Постоји стара легенда о томе да у Јемену постоји старо племе које се зове Азра (девица). Уколико младићима из тог племена није дозвољено или није могуће да остваре своју љубав према вољеној, они одлазе у пустињу или у рат да би што пре умрли заљубљени јер не желе да живе без љубави. Ова легенда је оставила снажан утисак на Хајнриха Хајнеа и инспирисала га да напише песму Азра. На арапском полуострву постоји провинција Асир, на југозападу Саудијске Арабије а назив ове провинције значи недостижни.[3]

Севдалије[уреди | уреди извор]

Песму Крај танана шадрвана су певали многобројни певачи и певачице како народних песама тако и осталих музичких жанрова. Међу најпознатијима су Химзо Половина, Јадранка Стојаковић, Беба Селимовић, Ханка Палдум, Бранимир Џони Штулић, Заим Имамовић, Звонко Богдан Саша Лошић Лоша и многи други. По називу ове Хајнеове песме је Бранимир Џони Штулић назвао рокенрол музички састав Азра који је предводио. Превод који се користи у певању је дело Сафвет-бег Башагића.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wolfgang Eschker. „Љубити, умријети - Лирика у трагедији: Хајне и бошњачке народне љубавне пјесме”. List BEHAR br.36 1998g. Архивирано из оригинала 19. 01. 2010. г. Приступљено 7. август 2010. 
  2. ^ „Антон Рубинштајн, композитор”. Приступљено 11. август 2010. 
  3. ^ „Арабија”. Архивирано из оригинала 13. 07. 2009. г. Приступљено 9. август 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]