Кљунорог трубач

С Википедије, слободне енциклопедије

Кљунорог трубач
Кљунорог трубач у београдском зоо врту
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
B. bucinator
Биномно име
Bycanistes bucinator
(Temminck, 1824)
Синоними

Ceratogymna bucinator

Кљунорог трубач (Bycanistes bucinator) је врста птице из реда кљунорошки, која се према модерној класификацији сврстава у породицу Bucorvidae, а према традиционалној у породицу кљунорога (Bucerotidae)

Опис[уреди | уреди извор]

Кљунорог трубач

Кљунорог трубач је кљунорог средње величине, дуг од 58 до 65 cm. Одликује се великим сивим рогом (casque) на кљуну који је мањи код женки. Очи су смеђе или црвене окружене ружичастом кожом. Маса тела је од 450 до 1.000 g [2]. Кљунорог трубач је сличан кљунорогу сребрнастих образа. Диференцијалне особине укључују потпуно црна леђа, бели стомак и бела пера са доње стране крила (у лету, крила имају беле врхове), као и црвену кожу лица.

Кљунорог трубач је друштвена птица, обично живи у групама од две до пет јединки, понекад чак и педесет. Овај кљунорог је становник тропских зимзелених шума Бурундија, Мозамбика, Боцване, Конга, Кеније, Намибије и истока јужне Африке, где се храни воћем и великим инсектима. Као и остали кљунорози, женке леже на четири до пет белих јаја, затворене у гнезду у шупљини дрвета или пукотини стене. Гнезди се лети (од октобра до јануара) [3]

Гајење у заточеништву[уреди | уреди извор]

Када се гаје у заточеништву, питоме су, могу се заволети и научити разним триковима; уживају у дружењу са власником. Захтевају простране кавезе, довољно велике за слободно кретање јер су активне природе. Треба водити рачуна, ако се исхрана заснива на високом учешћу воћа, о њиховој осетљивости на прекомерно складиштење гвожђа у организму (слично прекомерном складиштењу гвожђа код болести хемохроматозис код људи). Веома су интелигентне птице са животним веком до 20 година.

Због распрострањености у широком опсегу, кљунорог трубач се оцењује као врста са најмањом бригом према IUCN Црвеној листи угрожених врста[4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Bycanistes bucinator. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 2. 7. 2018. 
  2. ^ Bird Life International (2012). "Bycanistes bucinator". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Retrieved 26 November 2013.
  3. ^ Kemp, A. C. (1995): Bird families of the world. The Hornbills: Bucerotiformes. Oxford University Press. Oxford
  4. ^ CRC Handbook of Avian Body Masses by John B. Dunning Jr. (Editor). CRC Press. 1992. ISBN 978-0-8493-4258-5.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]