Лептирица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лептирица

{{{опис_слике}}}

Режија Ђорђе Кадијевић
Сценарио Ђорђе Кадијевић по приповеци Милована Глишића
Главне улоге Мирјана Николић
Петар Божовић
Сценографија Стево Шкорић
Сниматељ Бранко Иватовић
Монтажа Нева Паскуловић Хабић
Жанр Хорор
драма
Издавачка кућа RTB-logotip.png Радиотелевизија Београд
Година 15. април 1973.
Трајање 63 минута
Земља Социјалистичка Федеративна Република ЈугославијаСФРЈ
Језик српски
IMDb веза

Лептирица је југословенски филм из 1973. године, који представља један од првих и најпознатијих хорор филмова на њеним просторима. Базиран је на приповеци Милована Глишића „После деведесет година“, а сценарио и режију је радио Ђорђе Кадијевић.

Садржај филма[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Стари воденичар чује чудне звукове који долазе из шуме. Док спава, воденични точак изненада престаје да се окреће, а чудно човеколико створење са црним рукама и дугим зубима и ноктима га уједа за врат.

После уводне сцене, филм се пребацује на романсу између сиромашног младића Страхиње (Петар Божовић) и лепе девојке Радојке (Мирјана Николић). Радојка је кћерка газда Живана (Слободан Перовић), који не дозвољава Радојки да се уда за Страхињу. Разочаран, Страхиња напушта своје село и одлази у Зарожје. Наилази на сељаке који причају о уклетој воденици и прихвата њихову понуду да постане нови воденичар. Страхиња проводи ноћ у воденици и преживљава напад створења, сазнавши његово име - Сава Савановић. Сељани посећују најстарију жену у суседном селу и питају је да ли се у близини налази гроб некога по имену Сава Савановић. Након што су пронашли место где је његово тело сахрањено, пробијају га коцем кроз затворен ковчег, али из њега успева да излети лептир.

Сељани помажу Страхињи да одведе Радојку од куће и да је доведе у Зарожје. Током ноћи, док се сељани припремају за свадбу, Страхиња се крадом увлачи у собу своје будуће невесте док она спава. Док је свлачи, отркива крваву рупу под њеним грудима и схвата да је то рупа од колца којим су проболи Савин ковчег. Радојка отвара очи и трансформише се у одвратно длакаво створење које узјаше Страхињу и води га до Савиног гроба. Тамо га тера да извуче колац из гроба. Створење нестаје, док из гроба излази исто такво створење које Страхиња набија на колац.

Филм се завршава сценом где Страхиња лежи непомично на земљи, док лептир маше крилима на Страхињиној глави.

Главни ликови[уреди]

Глумац Улога
Мирјана Николић Радојка
Петар Божовић Страхиња
Слободан Перовић Живан
Васја Станковић Кмет
Танасије Узуновић Поп
Тома Курузовић Вуле
Богољуб Петровић Ћебо
Александар Стојковић Пурко
Иван Ђурђевић Средоје
Бранко Петковић

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]