Лидија Бизјак

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Лидија Бизјак
FolleJournée2009 Lidija&SanjaBizjak.jpg
Лидија Бизјак
Датум рођења 2. август 1976.
Место рођења Београд
 СФРЈ

Лидија Бизјак (Београд, 2. август 1976.) је српска пијанисткиња.

Нижу и средњу музичку школу завршила у класи Злате Малеш у Музичкој школи Коста Манојловић у Земуну.

Са деветнаест година је дипломирала клавир на Музичкој академији у Београду у класи проф. Александра Шандорова и у истој класи 2000. завршила последипломске студије.

1995. је положила пријемни испит на Високом националном конзерваторијуму у Паризу и као прва на ранг листи ушла у класу проф. Жака Рувиера (франц. Jacques Rouvier). Дипломирала је 1998, а у истој класи 2001. завршава и последипломске студије.

Наступи и награде[уреди]

Још као ученица добитница многих првих награда на такмичењима у бившој Југославији, као и бројних награда на међународним такмичењима, у Паризу, Катанзару, Стрези и Усти над Лабом (Чешка).

На великом интернационалном конкурсу пијаниста у Даблину, 2000. добила је посебну награду за извођење обавезне композиције.

Током сезоне 2000/2001. одржала је 9 концерата у оквиру турнеје „Звезде у успону“ у најзначајнијим светским концертним дворанама по Европи и САД-у.

Остварила је бројне снимке за радио, телевизију и продукцију дискова у Србији, Француској, Чешкој, Немачкој, Ирској и два диска камерне музике за фондацију Б. Мартину у Прагу.