Марија од Бургундије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марија од Бургундије
Maître de la Légende de Sainte Marie-Madeleine, Sainte Marie-Madeleine (15–16ème siècle).jpg
Марија од Бургундије
Датум рођења (1457-02-13)13. фебруар 1457.
Место рођења Брисел (Белгија)
Датум смрти 27. март 1482.(1482-03-27) (25 год.)
Место смрти Бриж
Белгија
Династија Династија Валоа
Отац Карло Смели
Мајка Isabella of Bourbon
Супружник Максимилијан I
Потомство Филип Лепи
Претходник Карло Смели
Наследник Филип I од Кастиље

Марија од Бургундије (хол. Maria van Bourgondi; Брисел, 13. фебруар 1457. — Бриж, 27. март 1482) била је супруга Максимилијана I — цара Светог римског царства — и мајка Филипа Лепог — оца Карла V.

Као једино дете последњег грофа од Бургундије, Карла Смелог, наследила је грофовију свог оца када је овај погинуо у бици код Нансија. Међутим Луј XI, искористивши смрт Карла Смелог, окупирао је Бургундију и још неке територије, између којих и Франш-Конте. Луј је желео да се Марија уда за француског престолонаследника, Шарла, како би холандске територије прешле наследним путем у француске руке. Марија је одбила француску понуду и обратила се за помоћ својим холандским поданицима, коју је и добила, међутим морала је да направи велике уступке.

Дана 10. фебруара 1477. у Генту, Марија је потписала документ који је у историји познат као Велика привилегија. Овим уговором провинције и градови Фландрија, Брабант, Холандија и Ено су повратиле привилегије које су биле укинуте декретима војвода од Бургундије који су покушавали да створе централизовану власт у Бургундији по угледу на Француску. Парламент у Мехелену који је основао Карло Смели 1470, био је распуштен и поново јеуспостављен Париски парламент. Марија је такође била приморана да обећа да неће ићи у рат, склапати мир сакупљати порез без одобрења држава и да неће постављати странце на државна места. Године 1477. удала се за Максимилијана, надвојводу од Аустрије, и будућег Максимилијана I, цара Светог римског царства.

Пет година касније, након фаталног пада с коња, умире 27. марта 1482. године у 25. години живота.

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Карло Смели
Војвоткиња од Барбанта, Лимбурга, Лотијера и Луксембурга
14771482.

Наследник:
Филип Лепи
Претходник:
Карло Смели
Грофица од Артоа, Бургундије, Фландрије, Еноа, Холандије, Намира, Зеланда и Цутфена
14771482.
Наследник:
Филип Лепи