Јован II Неустрашиви

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јован II Неустрашиви
John the Fearless D of Burgundy.jpg
Јован II Неустрашиви
Датум рођења (1371-05-28)28. мај 1371.
Место рођења Дижон
Бургундско војводство
Датум смрти 10. септембар 1419.(1419-09-10) (48 год.)
Место смрти Париз
Француска
Гроб Дижонски дворац бургундских војвода
Династија Династија Валоа
Отац Филип II Смели
Мајка Маргарита III Фландријска
Супружник Маргарита Баварска,
Агнес од Глазгова (љубавница)
Потомство Филип III Добри,
Катарина Бургундска,
Марија Бургундска (од Клевеа),
Изабела Руврска,
Јован Бургундски,
Ана Бургундска (од Бедфорда),
Агнес Бургундска (Барубон),
Јован Бургундски, бискуп Камбреа...
бургундски војвода,
бургудски гроф,
гроф фландрије и Артуа,
гроф Невере
Период (1384-1419)
Претходник Филип II Смели,
Маргарита III Фландријска
Наследник Филип III Добри,
Филип II де Невер
Филип II Смели,
Маргарита III Фландријска

Јован II Неустрашиви (франц. Jean sans Peur; Дижон, 28. мај 1371Париз, 10. септембар 1419) био је гроф Фландрије и Артоа, бургундски војвода (1404—1419), бургундски гроф (1405—1419), гроф Невере (1384—1404) и гроф Шарола (1404—1410).

Младост[уреди]

Родио се 28. маја 1371. године у Дижону и већ 1384. године као наследник Бургундије добио је Невер. Већ 1385. оженио се Маргаритом Баварском, кћерком Албрехта Баварског, грофа Холандије и Еноа. Тај брак је помогао да се побољша његов положај у Холандији након раскида брака са Кетрин Француском кћерком Шарла V Мудрог.

Никопољски крсташки рат[уреди]

Угарски краљ Жигмунд Луксембуршки почео је да скупља крсташе за крсташки рат против Османлија. На западу је било одазива, а највише од Филипа II Смелога, који му је послао свога сина Јована II Неустрашивога, војводу Филипа од Араса и Еа, маршала Жана ле Мангра , витеза, генерала и адмирала Жана де Вијене и витеза Жана де Куруза. У јулу 1396. године Француско-англо-пољско-немачка крсташка војска је стигла у Будим где се спојила са угарско-чешком војском. Та војска од 130.000 људи, у којој је било 6.000 француза, била је превише самоуверена. Мислила је да ће лако продрти до Адријанопоља и Босфора, па чак и до Јерусалима. У Видину крсташима се предао цар Јован Страцимир. 25. септембра у бици код Никопоља, погинуло је много Турака и 10.000 крсташа. Јован се борио са таквим ентузијазмом и храброшћу да је добио надимак Неустрашиви. Кад је турски султан Бајазит I намеравао да се повуче у помоћ му је прискочио српски кнез Стефан Лазаревић са 5.000 Срба, јуришавши баш тамо где је била Жигмундова застава. Власи су приметивши обрт среће побегли са бојног поља. У одбрани Жигмунда погинуо је одред Жана де Вијене и Жана де Куруза, док су Жан ла Мангр и Јован Неустрашиви, заробљени, исто тако заробљена је и енглеска војска под Ингелрамом де Кусијем. Жигмунда је на Дунаву спасила млетачка флота, а они који су бежали преко Влашке били су хватани и мучени. Остатак француске војске је у Прахову поубијао заробљене Турке. Турци су продрли дубоко у Влашку и опљачкали је. Јован, Филип од Еа и Жан ла Мангр су се на крају ослободили плаћањем откупа од 200.000 дуката и вратили у Француску.

Успели атентат на Луја Орлеанског

Грађански рат[уреди]

Француском је владао неурачунљиви краљ Шарл VI Луди. Око тога ко ће владати као регент у име лудога краљ дошло је до свађе и ривалитета између Јована II Неустрашивога и краљевога брата Луја Орлеанскога. Луј Орлеански је постао краљичин љубавник и тиме чувар краљеве деце и регент. Године 1407. Јован је организовао убиство Луја Орлеанскога, па је након тога побегао из Париза. После бега из Париза и неколико мањих окршаја, Јован II Бургундски задобија краљево поверење. Споразумом из Шартра потписаном 9. маја 1409. краљ Шарл Луди опрашта Јовану II злочин. Јован Неустрашиви поново постаје чувар престолонаследника.

Енглеска инвазија[уреди]

Главни чланак: Енглеска инвазија

Енглези су искористили наставак грађанског рата када је породица Армањак из Орлеана стала на страну Јованових непријатеља и извршили инвазију на Француску. Обе стране су тражиле помоћ енглеског краља Хенрија V Ланкастера. Породица Армањак је чак и понудила Хенрију границе из 1369. године, што је он одлучно одбио, чак је тражио границе из XIII века. У бици код Азенкура 25. октобра 1415. године Јован није суделовао чиме је он фактички био на енглеској страни.

Убиство војводе Бургундије, Јована Неустрашивог, на једном Мосту у Паризу, 1419. - Факсимил минијатуре у "Дневнику“, у библиотеци Арсенал у Паризу.

Пад Руана и смрт[уреди]

То је потврђено на опсади Руана (31. јул 141819. јануар 1419), јер Јован никад није сишао да помогне опседнутом граду, него је освојио Париз (1418). Хенри V је тако освојио велики део Француске. Због тога га је престолонаследник Шарл VII Победник на превару ухватио и погубио.

Јованови преци[уреди]

Преци Јована II Неустрашивог, три колена уназад
Јован II Неустрашиви Отац:
Филип II Смели, бургундски војвода
Деда (по оцу):
Жан II Добри, краљ Француске
Прадеда:
Филип VI Валоа, француски краљ
Прабаба:
Жана Бургундска
Баба (по оцу):
Бона Чешка
Прадеда:
Јован Слепи, краљ Чешке
Прабаба:
Елизабета Бохемијска
Мајка:
Маргарита III Фландријска
Деда (по мајци):
Луј II Фландријски, гроф Фландрије
Прадеда:
Луј I Фландријски
Прабаба:
Маргарита I Бургундска
Баба (по мајци):
Маргарита Брабантска
Прадеда:
Јован III Брабантски
Прабаба:
Марија Капет

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Филип II Смели
Arms of the Duke of Burgundy (1404-1430).svg
Бургундски војвода
(1404—1419)

Наследник:
Филип III Бургундски


Претходник:
Маргарита III Фландријска и Филип II Смели
Arms of Flanders.svg Arms of the County of Artois.svg
Гроф Фландрије и Артоа
(1405—1419)

Наследник:
Филип III Бургундски


Претходник:
Филип II Смели
Blason ville Clamecy (Nievre).png
Бургундски гроф
(1405—1419)

Наследник:
Филип III Бургундски


Претходник:
Филип II Смели
Blason Charolais.svg
гроф Шароле
(1404-1410)

Наследник:
Филип III Бургундски


Претходник:
Филип II Смели и Маргарита III Фландријска
Blason comte fr Nevers.svg
гроф Невере
(1384-1404)

Наследник:
Филип II де Невер