Франш-Конте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Франш-Конте
Застава Грб
Застава Грб
Положај {{{име_генитив}}}
Департмани Ду (25)
Горња Саона (70)
Јура (39)
Територија Белфор
Префектура Безансон
Површина 16.202 km²
Становништво 2008..
 - Број 1 163 931
 - Густина становништва 72 ст./km²
 - Број округа 8
 - Број кантона 116
 - Број општина 1.786
Председник
регионалног већа
Мари Маргерит Дифе

Франш-Конте је један од најмањих региона у Француској и чини само 3% укупне територије Француске. Регион се састоји од четири департмана, од којих је Територија Белфор најмањи у региону и у Француској (600 km²).

Историја[уреди]

Франш-Конте се као име службено појављује 1366. године. Ова територија је била под Војводством Бургундија од 888. године, а од 1034. године је део Светог римског царства.

Регион је постао део Француске 1477. године. Од 1556. регион је потпао под шпанску власт, а Французи га поново заузимају 1668. године. Потом је мировним уговором регион мирним путем поновно враћен Шпанији, да би поновно, након окупације Француза 1647. године, следећим мировним уговором 1678. године био враћен Француској.

Администрација[уреди]

Од локалних избора 2004. године, у региону је на власти левичарска коалиција странака.

Географија[уреди]

Покрајина на истоку дели границу са Швајцарском. Унутар државе граничи са француским покрајинама: Алзас, Шампања-Ардени, Бургундија, Рона-Алпи.

Економија[уреди]

Главна делатност је пољопривреда.

Становништво[уреди]

У протеклом веку, драстично се смањио број становника у овом региону. Будући да је регион већином пољопривредно оријентисан, велики број младог становништва се одселио у урбанизованије средине. Регион се састоји од великог броја села, од којих ретко које има више од 500 становника. У региону постоје две урбанизоване средине - град Безансон и североисточни део региона (Белфор, Монбелијар, Ерикур, Дел).

Језик[уреди]

Уз француски, мањи дио становништва говори и регионалне дијалекте.

Спољашње везе[уреди]