Милка (чоколада)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Милка чоколада
Milka Logo.svg
Логотип
Регије или држава Швајцарска
Температура сервирањахладно
Главни састојцимлеко, какао, додаци
  Медија: Милка чоколада

Милка је позната врста чоколаде и робна марка корпорације Монделиз интернашонал (енгл. Mondelēz International), раније Крафт фудс. Чоколада је препознатљива по љубичастој крави и љубичастом омоту.

Швајцарски посластичар Филип Сишар је 1825. основао фабрику кондиторских производа у Нешателу. Карл Рус-Сишар је 1901. покренуо производњу чоколаде под именом Милка. Име Милка је скраћеница од немачког Milch und Kakao (Млеко и какао). Према непотврђеној верзији популарној у Хрватској, Филип Сишар је дао име чоколади по чувеном хрватском драмском сопрану Милки Трнини, чији је велики обожавалац био.

Фирма се 1970. ујединила са фирмом Тоблероне у Интерфуд, који је 1982. са произвођачем кафе Јакобс основао компанију Јакобс-Сишар, чији је већински део откупио амерички Крафт фудс, који је 2012. реструктуирањем постао Монделез интернешнел.

Годишње се произведе око 110.000 тона различитих врста Милка чоколаде, од чега највећи део у фабрици у Лераху (Немачка).

Милка чоколадa се производи у осам европских градова, и то:

У Србији постоји представништво компаније Монделиз које увози и дистрибуира Милка чоколаду и друге производе. Међутим, раширен је и шверц Милке, највише из Мађарске, за продају на српским пијацама.[1]

Референце[уреди]

  1. ^ „Слаткиши се све више купују на тезгама”. Политика. Приступљено 22. 7. 2014. 

Спољашње везе[уреди]