Пређи на садржај

Toblerone

С Википедије, слободне енциклопедије
Toblerone
Врстачоколада
ПроизвођачMondelez International
ЗемљаШвајцарска
Пласиран1908.; пре 116 година (1908)
Претходни власнк
 • Kraft Foods Inc.
  (1990—2012)
 • Jacobs Suchard AG
  (1982—1990)
 • Interfood S.A.
  (1970—1982)
 • Tobler
  (1908—1970)
Веб-сајтtoblerone.co.uk

Тоблероне је врста чоколаде коју производи концерн „Монделез интернешнел“ (енгл. Mondelēz International, Inc.) бивши „Крафт фудс“ енгл. Kraft Foods, који је 1990. преузео власништво над носиоцем ове робне марке, фирмом „Јакобс Сишар“ нем. Jacobs Suchard.

Ова чоколада се истиче својим препознатљивим паковањем, јединственим укусом, обликом тростране призме и заступљеношћу у бесцаринским продавницама широм света.

Карактеристични облик[уреди | уреди извор]

Уобичајено је веровање да је инспирацију за троугласти пресек ове чоколаду Теодору Тоблеру фр. Theodor Tobler дала троугласта силуета врха Матерхорн у Швајцарским алпима[1]. Међутим, према речима Теодорових синова, троугласти облик потиче од облика пирамиде коју су својим телима сачиниле играчице у финалу тачке у Фоли Бержеру фр. Folies Bergères коју је Теодор једном видео.[2]

Настанак и рани развој[уреди | уреди извор]

Тоблероне су осмислили Теодор Тоблер и Емил Бауман нем. Emil Baumann у Берну, Швајцарска 1908. Они су развили јединствену млечну чоколаду са лешником, бадемом и медом, препознатљивог дугуљастог калупа троугластог пресека. Име производа представља кованицу сачињену од Тоблеровог имена и италијанске речи „тороне“ — назива за једну врсту посластице од лешника. Симбол медведа сакривеног у планини Матерхорн представља град из кога потиче ова чоколада.[3]

Теодор је поднео патентни захтев за процес производње чоколаде у Берну 1906.[4] Тоблероне је регистрована као заштићена робна марка од 1909. у Савезном институту за интелектуалну својину у Берну.[5]

Фирма Тоблер данас[уреди | уреди извор]

Фирма „Тоблер“ је остала независна дуги низ година да би се 1970. сјединила са фирмом Сишар фр. Suchard, произвођачем чоколаде „Милка“, и створила концерн Интерфуд енгл. Interfood. Уједињење са произвођачем кафе Јакобс нем. Jacobs 1982. године, довело је до стварања концерна „Јакобс Сишар“. Међународни концерн „Крафт фудс“ је 1990. дошао у посед већег дела Јакобс Сишара, укључујући и Тоблер.

Концерн „Крафт фудс“ је 2012. подељен на два огранка: „Крафт фудс груп“ (енгл. Kraft Foods Group, Inc.) и „Монделез интернешнел“ (енгл. Mondelēz International, Inc.). Робна марка „Тоблероне“ је припала фирми „Монделез интернешнел“.

Тоблероне се продаје у Аустралији, Бразилу, највећем делу Европе (Аустрија, Бугарска, Француска, Немачка, Мађарска, Холандија, Пољска, Румунија, Србија, Шведска, Швајцарска, Турска, Уједињено Краљевство), Канади, Индији, Новом Зеланду, Сједињеним Америчким Државама.


Toblerone (1932).

Варијанте[уреди | уреди извор]

Године 1932. компанија Тоблер је направила своју прву пуњену чоколаду Tobler-O-rum.

Од седамдесетих година 20. века, на тржишту су почеле да се појављују и друге врсте чоколаде Тоблероне. Међу њих спадају:

 • Plain chocolate – (црна чоколада) у зеленој или црној кутији троугластог пресека
 • White chocolate – (бела чоколада) у белој кутији троугластог пресека
 • Snow-Capped – варијанта ограничене серије са врховима од беле чоколаде у бело/сребрној кутији троугластог пресека
 • Filled editions – млечна чоколада са језгром од беле чоколаде у плавој кутији троугластог пресека
 • OneByOne – појединачно упаковане чоколадне пирамиде
 • Toblerone Pralinés – пуштено у продају 1997, верзија са једним врхом у карактеристичном паковању
 • Fruit and Nut – пуштено у продају 2007 у жућкасто - љубичастој троугластој картонској кутији
 • Honeycomb crisp – у бело - жућкастој кутији са са сликом саћа на себи
 • Berner Bär – млечна чоколада од 500 грама, са рељефним приказом Бернског медведа и грбом града Берна на кутији. Ово је једина Тоблероне која није троугластог пресека
 • Toblerone Tobelle - Танки чоколадни троуглови у жутој кутији троугластог пресека.

Величине и број врхова[уреди | уреди извор]

Чоколаде су величине од десет центиметара до скоро једног метра и све су сличних пропорција. Према „Шотовој сваштари хране и пића“ (енгл. Schott's Food & Drink Miscellany) постоје следеће величине и бројеви врхова:

Величина Сићушна Мини 35 g 50 g 75 g 100 g 200 g 400 g 750 g 4.5 kg 102 kg[6]
Врхова 3 3 8 11 11 12 15 15 17 12 12

Производња[уреди | уреди извор]

Чоколада „Тоблероне“ се данас производи искључиво у швајцарском граду Берну. Од седамдесетих, па до средине осамдесетих година двадесетог века, фабрика Краш из Загреба је производила по лиценци само једну врсту - млечну чоколаду Тоблероне - искључиво за тржиште Југославије.

Афера „Тоблероне“[уреди | уреди извор]

Године 1995. обелодањено је да је шведска посланица Мона Сахлин швед. Mona Sahlin купила службеном платном картицом шведског перламента Риксдага (швед. Riksdag), односно новцем пореских обвезника, између осталог и две чоколаде „Тоблероне“. Овај случај је постао познат као „Афера Тоблероне“ и због њега је госпођа Сахлин била принуђена да одустане од кандидатуре за место Председнице владе Шведске. Политичку каријеру је наставила 1998.[7]

Слични производи[уреди | уреди извор]

Колумбо, производ Загребачке фабрике Краш је производ сличан чоколади Тоблероне. Чоколада је сличног, дугуљастог паковања трапезастог пресека. Такође је са коштуњавим воћем и медом. Фабрика Краш је седамдесетих и осамдесетих година прошлог века била носилац лиценце Тоблероне за Југославију.

Други производ који се може упоредити са Тоблероне је Махони (Mahony), који производи фирма Шоколат-Фреј нем. Chocolat-Frey AG У Швајцарској.

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ Политикин забавник број 3015. Датум: 20.11.2009. Рубрика: „Ја волим ПТТ“. Издаје и штампа: Политика АД. Београд.
 2. ^ "Toblerone - Chocolate - Our secret". The name and the shape. Kraft Foods. 2009. [1][мртва веза] Објављено 2010-02-14.
 3. ^ "Hidden bear in Toblerone". Moillusions.com. March 27, 2007. [2][мртва веза] Објављено 2009-06-07.
 4. ^ Патент за „Тоблероне“. [http//www.toblerone.com/_pdf/patent-en.pdf.] Објављено 2006-07-03.
 5. ^ "Toblerone: 1909". How it All Began: Tobler's Chocolate. Kraft Foods. 2006. [3][мртва веза] Објављено 2008-02-03.
 6. ^ Toblerone Schoggifest 2010 [4][мртва веза] Објављено 2010-01-11.
 7. ^ Svensson, Britta (2007-01-05). "Nej det handlade inte bara om Toblerone..." (in Swedish). Expressen. [5][мртва веза] Објављено 2007-01-24.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]