Милорад М. Поповић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Милорад Поповић
Milorad Popovic1.jpg
Милорад Поповић уочи рата
Датум рођења 1913
Место рођења Гацко
Аустроугарска
Датум смрти 6. април 1945.(1945-04-06) (31/32 год.)
Место смрти Козара
Југославија

Милорад Поповић (Гацко, 1913Козара, 6. април 1945) је био поручник у Краљевој гарди и командант Невесињског корпуса у Југословенској војсци у отаџбини.

Биографија[уреди]

Рођен 1913. године, а погинуо је 1945. Био је поручник у Краљевој гарди у војсци Краљевине Југославије. Током Другог светског рата био је командант Невесињског корпуса у Југословенској војсци у отаџбини.

Родио се у Гацку у Херцеговини од оца Марка и мајке Јоване. После основне школе и шест разреда гимназије, завршио је Нижу школу Војне академије у Београду, у 59. класи.

Априлски рат га је затекао као коњичког поручника Краљеве гарде у Београду. Успео је да по слому Краљевине Југославије, избегне заробљеништво и да се пробије до родног краја у Херцеговини у Гацко. У Херцеговини организује отпор, један је од вођа устанка 1941. године против фашистичке Италије и усташке Храватске. Оснивач је и командант Гатачке војно-четничке бригаде. Генерал Драгољуб Михаиловић је 1942. године, стигао у Херцеговину и извршио смотру четничких јединица, поставио је Милорада Поповића за команданта Невесињског корпуса. Поповић је учествовао у многобројним борбама против усташа, окупатора и комуниста на простору Црне Горе, Босне, Херцеговине, Лике и Далмације.

Октобра 1942. године, током осовинске Операције Алфа, Поповићеви четници су у оквиру Добровољачке антикомунистичке милиције учествовали у масовном масакру у Прозору над локалним становништвом које је подржавало партизане.

Унапређенен од Михаиловића и одликован највећим војним одликовањем: Белим Орлом са мачевима и Карађорђевом звездом. У тешким борбама са усташама и комунистима на Козари изнад Лијевча поља, погинуо је у њиховој унакрасној ватри 6. априла 1945. и издахнуо на рукама рођеног брата и саборца Душана.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]