Милорад М. Поповић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Милорад Поповић
Milorad Popovic1.jpg
Милорад Поповић уочи рата
Датум рођења 1913
Место рођења Гацко
Аустроугарска
Датум смрти 6. април 1945.(1945-04-06) (31/32 год.)
Место смрти Козара
Југославија

Милорад Поповић (Гацко, 1913Козара, 6. април 1945) је био поручник у Краљевој гарди и командант Невесињског корпуса у Југословенској краљевској војсци у Отаџбини.

Биографија[уреди]

Рођен 1913. године, а погинуо је 1945. Био је поручник у Краљевој гарди у војсци Краљевине Југославије. Током Другог светског рата био је командант Невесињског корпуса у Југословенској краљевској војсци у Отаџбини.

Родио се у Гацку у Херцеговини од оца Марка и мајке Јоване. После основне школе и шест разреда гимназије, завршио је Нижу школу Војне академије у Београду, у 59. класи.

Априлски рат га је затекао као коњичког поручника Краљеве гарде у Београду. Успео је да по слому Краљевине Југославије, избегне заробљеништво и да се пробије до родног краја у Херцеговини у Гацко. У Херцеговини организује отпор, један је од вођа устанка 1941. године против фашистичке Италије и усташке Храватске. Оснивач је и командант Гатачке војно-четничке бригаде. Генерал Драгољуб Михаиловић је 1942. године, стигао у Херцеговину и извршио смотру четничких јединица, поставио је Милорада Поповића за команданта Невесињског корпуса. Поповић је учествовао у многобројним борбама против усташа, окупатора и комуниста на простору Црне Горе, Босне, Херцеговине, Лике и Далмације.

Октобра 1942. године, током осовинске Операције Алфа, Поповићеви четници су у оквиру Добровољачке антикомунистичке милиције учествовали у масовном масакру у Прозору над локалним становништвом које је подржавало партизане.

Унапређенен од Михаиловића и одликован највећим војним одликовањем: Белим Орлом са мачевима и Карађорђевом звездом. У тешким борбама са усташама и комунистима на Козари изнад Лијевча поља, погинуо је у њиховој унакрасној ватри 6. априла 1945. и издахнуо на рукама рођеног брата и саборца Душана.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]