Пређи на садржај

Миро

С Википедије, слободне енциклопедије
Смирна (100g) пореклом из Омана
Commiphora myrrha, дрво које се најчешће користи за производњу смирне

Миро, смирна или измирна је врста мирисне смоле, која потиче од различитих врста афричког и арапског дрвећа, али се за производњу пре свега користи Commiphora myrrha. Током векова Смирна се користи за парфеме, кађење као и у медицинске сврхе.


Назив[уреди | уреди извор]

Реч миро је изведена из заједничког семитског корена m-r-r са значењем „горко” (арап. مُرّ, транслит. murr; арам. ܡܪܝܪܐ, транслит. mureera). У наш језик је дошла из хебрејске Библије, где се појављује као хебр. מור, транслит. mor.[1] Реч се појављује у грчкој митологији, као Мирна, жена која претворена у дрво који лучи смолу. Касније се реч појављује у Септуагинти, а у старогрчком језику је основа за реч која претставља парфем (стгрч. μῠ́ρον, транслит. múron).

Употреба у хришћанству[уреди | уреди извор]

Према хришћанском предању, жене мироносице су носиле миро на Христов гроб да помажу његово тело, али су тамо затекле белог анђела који им је рекао да је Исус "устао".

Под миром се може мислити на уље за помазање (→ ru), које се у црквама спрема сваких неколико година (у СПЦ између два рата мироварење је вршено пет пута).[2][3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Klein, Ernest, A Comprehensive Etymological Dictionary of the Hebrew Language for Readers of English, The University of Haifa, Carta, Jerusalem, p.380
  2. ^ "Време", 23. апр. 1940, стр. 5. digitalna.nb.rs
  3. ^ "Време", 26. апр. 1940, стр. 14.