Немачка комунистичка партија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Немачка комунистичка партија
Deutsche Kommunistische Partei
Deutsche Kommunistische Partei Logo.svg
ВођаПатрик Кебеле
Основана1968.
ПретходникКомунистичка партија Немачке
СедиштеЕсен
 Немачка
Број чланова  (2017)3.500
Идеологијакомунизам,
антиревизионизам,
марксизам-лењинизам
Политичка позицијакрајња левица
Међународно чланствоИнтернационална конференција комунистичких и радничких партија
Европска странкаПартија европске левице (посматрач)
Бојецрвена
Бундестаг
0 / 630
Бундесрат
0 / 69
Европски парламент
0 / 96
Веб-сајт
www.dkp.de

Немачка комунистичка партија (нем. Deutsche Kommunistische Partei, DKP) је политичка партија у Немачкој. Основана је 1968, а сматра се наследницом Комунистичке партије Немачке, чији је рад у Западној Немачкој био забрањен 1956. године. Уско је сарађивала с источнонемачком Јединственом социјалистичком партијом Немачке (СЕД), од које је примала знатну финансијску помоћ и директиве.[1]

Западнонемачки минстар правде допустио је 1968. оснивање нове комунистичке партије под новим именом,[2] а сем тога је у процесу било и усвајање политике побољшања односа с Источном Немачком (Остполитик).

НКП је у немачкој политици била и остала мања политичка партија без шире подршке. Значајнију је подршку на локалном нивоу имала током 1970-их у Хамбургу (2,2 % гласова), Бремену (3,1 %) и Сарланду (2,7 %).

Након уједињења Немачке 1990, НКП је доживела пад подршке,[1] а добар део њеног дотадашњег чланства прешао је у Партију демократског социјализма (наследница СЕД).

НКП је од 2005. пружала подршку новооснованој Левици, али је немачки комуниста Кристел Вегнер у интервјуу 2008. оправдавао Берлински зид и Штази. Како би задржала добар углед,[1] Левица је избацила НКП из коалиције неколико дана касније.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Björn Hengst, Philipp Wittrock (19. 2. 2008). „Linke zeigt Kommunisten die Rote Karte” (на језику: German). Spiegel Online. 
  2. ^ Helmut Bilstein u. a., Organisierter Kommunismus in der Bundesrepublik Deutschland, Opladen (1977). стр. 16.
  3. ^ Aktuell

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]