Неуронауке

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Анимација пресјека мозга одраслог човјека

Неуронауке су широка биолошка област која се бави научним истраживањима нервног система. Предмет истраживања неуронаука су структура, функције, генетика и еволуција, развиће, биохемија, физиологија, фармакологија и патологија нервног система.

Традиционално, неуронауке се сврставају у биологију. Скорашња пресијецања интересовања многих научних области и дисциплина, укључујући когнитивну и неуропсихологију, информатику, статистику и физику, довела су до ширења задатака неуронаука. Тако оне данас укључују свако научно и систематско, експериментално и теоријско истраживање нервног система. Методологије које користе неуронаучници обухватају анализу биохемијских процеса и генетичке анализе динамике индивидуалних нервних ћелија и њихових молекулских састојака, до визуелног представљања перцептуалних и моторних процеса у мозгу.

Неуронауке чини велики број дисциплина које су од значаја за изучавање феномена понашања. То су[1]:

Анализа и студија мозга је од велике важности за разумијевање и схватање начина на које перципирамо и обављамо интеракције са околином и посебно, на које се све начине људско искуство и људска биологија међусобно условљавају.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pinel, P. J. J. (2008). Biopsychology (7th ed.). Boston: Pearson.