Пређи на садржај

Ниво светског мора

С Википедије, слободне енциклопедије

Овај натпис указује на ниво мора, а налази се између Јерусалима и Мртвог мора.

Ниво светског мора (често се користи скраћени израз ниво мора) је средњи ниво површине једног или више океана и често се користи за изражавање висине. Користи се као референтна тачка у многим областима попут картографије, поморске навигације и авијације, где се користи атмосферски притисак, уз поређења са стандардним притиском на нивоу мора, како би се одредила висина летења. Честа и релативно једноставна метода одређивања нивоа мора је налажење средње вредности између средњег нивоа осеке и средњег нивоа плиме у одређеном месту.[1]

На ниво мора може утицати много фактора. Ниво мора се у великој мери разликовао током промене геолошких доба. Пажљиво мерење промена нивоа мора пружа увиђај у климатске промене, јер се пораст нивоа мора често користи као доказ да је у току глобално загревање.[2] Претпоставља се да је пораст нивоа мора у 20. веку и садашњем миленијуму узрокован климатским променама,[3] а пажљивим мерењем варијација у просечног нивоа мора може пружити увид у текуће климатске промене.[4]

Термин изнад нивоа мора се генерално односи на изнад средњег нивоа мора (AMSL). Термин AMSL значи изнад садашњег нивоа мора, упоређујући нивое мора у прошлости са нивоом данас. Земљин полупречник на нивоу мора је 6378,137 km (3963,191 mi) на екватору. На половима је 6356,752 km (3949,903 mi) и у просеку 6371,001 km (3958,756 mi).[5]

Мерење[уреди | уреди извор]

Мерења нивоа мора коришћењем мареографа у геолошки стабилним условима показују раст од око 200 милиметара у току 20. века (2 милиметра по години)

Прецизно одређивање „средњег нивоа мора” тешко је постићи због многих фактора који утичу на ниво мора.[6] Ниво мора доста варира по неколико параметара током времена. То се дешава зато што море је у сталном покрету, на шта утичу плиме и осеке, ветар, атмосферски притисак, локалне гравитационе разлике, салинитет и тако даље. Најлакши начин за израчунавање је одабиром локације и израчунавањем средњег нивоа мора у тој тачки, што се након тога може користити као полазна тачка. На пример, у периоду од 19 година на сваки сат мерити ниво мора, те усредњавањем вредности одредити средњи ниво мора у датој локацији.

За оператера мареографа, средњи ниво мора значи „водостај мирне воде” (ниво мора са блажим покретима, најчешће изазваних ветром) усредњен током времена тако да промене у нивоу мора, на пример, због плиме и осеке, такође бивају усредњене.[7] Најчешће се одређује средњи ниво мора у односу на околне земљане површине. Сходно томе, промене у мерењима могу да буду изазване стварним променама нивоа мора, или променама висине земље на којој мареограф ради.

Висина изнад нивоа мора[уреди | уреди извор]

Висина изнад средњег нивоа мора (надморска висина) је узвишење (уколико је објекат на копну) или висина (уколико је објекат у ваздуху) објекта, у односу на средњи ниво мора. Такође се користи у ваздухопловству, где се неке висине бележе у односу на средњи ниво мора (није једнако са нивоом летења), као и у атмосферским наукама и геодетским мерењима.

За приказивање географских карактеристика, као што су планине на топографским картама, варијације висине означене су изолинијама. Висина планине значи највишу тачку или врх и, по правилу, приказана је у облику малог круга на топографској карти са надморском висином наведеном у метрима.

У ретким случајевима, када се место налази испод нивоа мора, надморска висина је негативна. За један такав случај, погледајте Аеродром Амстердам Схипхол.

Суво земљиште[уреди | уреди извор]

Знак нивоа мора виђен на литици (заокружено црвеном бојом) у Бадвотер басену, Национални парк Долина смрти

Неколико термина се користи за описивање променљивих односа између нивоа мора и сувог копна. Када се користи израз „релативан“, то означава промену у односу на фиксну тачку у гомили седимента.[8] Термин „еустатичан“ се односи на глобалне промене нивоа мора у односу на фиксну тачку, као што је центар земље, на пример као резултат топљења ледених капа.[9] Термин „стеричан“ се односи на глобалне промене нивоа мора услед термичког ширења и варијација салинитета.[10]

Промене[уреди | уреди извор]

У 20. веку, ниво мора порастао је за 14 центиметара.[11] Већи део овог раста може се приписати повећању температуре мора и као резултат тога благо термичко ширење у горњих 500 метара морске воде. Додатни доприноси, око једне четвртине од укупног броја, долазе из водених извора на земљи, као што је топљење снега и глечера и експлоатација подземних вода за наводњавање и других домаћих и људских употреба.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Шта је „Средњи ниво мора”? енглески
 2. ^ Глобално загревање ускоро узима данак
 3. ^ USGCRP (2017). „Climate Science Special Report. Chapter 12: Sea Level Rise. Key finding 2.”. science2017.globalchange.gov (на језику: енглески). Приступљено 2018-12-27. 
 4. ^ „The strange science of melting ice sheets: three things you didn't know”. The Guardian. 12. 9. 2018. 
 5. ^ „Earth Radius by Latitude Calculator”. 
 6. ^ US National Research Council, Bulletin of the National Research Council 1932 page 270
 7. ^ „Still-water level - AMS Glossary”. glossary.ametsoc.org. 
 8. ^ Jackson, Julia A., ур. (1987). „Relative rise in sea level”. Glossary of geology. (Fourth изд.). Alexandria, Viriginia. ISBN 0922152349. 
 9. ^ Jackson, Julia A., ур. (1987). „Eustatic”. Glossary of geology. (Fourth изд.). Alexandria, Viriginia. ISBN 0922152349. 
 10. ^ Jackson, Julia A., ур. (1987). „Steric”. Glossary of geology. (Fourth изд.). Alexandria, Viriginia. ISBN 0922152349. 
 11. ^ Раст нивоа мора највиши у последњих 3000 година

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]